4 Lucruri pe care ar trebui să le faceți pentru a vă menține tiroida sănătoasă

Tiroida ta ajută la reglarea metabolismului, a temperaturii și a bătăilor inimii. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a o menține sănătoasă. Afecțiunile tiroidiene pot duce la probleme cu greutatea, digestia și oboseala.


Însă, este posibil să nu vă gândiți că tiroida a fi de vină, dacă aceasta nu vă deranjează.

Deși tratamentul medical poate ajuta la tratarea problemelor tiroidiene, ar trebui să cunoașteți câteva modificări ale stilului de viață care vă pot ajuta și tiroida, cum ar fi ajustarea dietei sau urmărirea a ce mănânci în general.

Un endocrinolog din New York City, a făcut aceste recomandări pentru menținerea unei tiroide sănătoase.

Ce este tiroida și ce face?

Situată în gât, tiroida este o glandă în formă de fluture care face parte din sistemul endocrin. În esență, produce hormoni și ajută la reglarea metabolismului.

Tiroida este, de asemenea, implicată în asistarea funcțiilor unui număr de sisteme de organe din întregul corp. Aceste sisteme constau din inimă, oase, tractul gastrointestinal, sistemul nervos central și sistemul nervos.


Însă, pot apărea câteva probleme de sănătate dacă tiroida nu funcționează corect. De exemplu, o tiroidă hiperactivă sau hipertiroidismul poate provoca o scădere rapidă în greutate, bătăi neobișnuit de rapide ale inimii și anxietate. Opusul – hipotiroidismul, o tiroidă subactivă – poate declanșa constipație, creștere în greutate și oboseală extremă.

Alte afecțiuni ale tiroidei includ gușa (mărirea tiroidei), cancerul tiroidian, nodulii tiroidieni (bulgări pe glande) și tiroidita (umflarea tiroidei).  Prin urmare, este important să vă mențineți tiroida cât mai sănătoasă posibil.

Ce să faci pentru o tiroidă sănătoasă

Efectuarea unor ajustări ale dietei și stilului de viață pot fi benefice pentru sănătatea tiroidei.

Adoptă o dietă mediteraneană

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a menține tiroida sănătoasă este să ai o alimentație bine echilibrată.

„Șaptezeci la sută din sistemul nostru autoimun se găsește în intestinele noastre, cunoscut sub numele de GALT, sau țesut limfoid asociat cu intestinul”, a spus dr. Gupta. „Când mucoasa intestinală devine inflamată, poate declanșa un răspuns imunitar. Studiile arată că aceasta joacă un rol în dezvoltarea bolii tiroidiene”.


Pentru a ajuta la ținerea sub control a inflamației, dr. Gupta a recomandat să se urmeze o dietă mediteraneană. Această dietă include de obicei:

  • Fructe
  • Legume
  • Fasole
  • Cereale integrale
  • Pește și fructe de mare
  • Nuci și semințe
  • Uleiuri sănătoase

Dr. Gupta a sugerat să consumați zilnic patru până la cinci porții de legume și trei până la patru porții de fructe, împreună cu o mulțime de proteine ​​slabe și pește gras, cum ar fi somon, hering, hamsii și macrou. Dr. Gupta a recomandat consumul de ulei de măsline extravirgin, ulei de canola organic presat prin expeller, ulei de floarea soarelui, ulei de șofran, ulei de cocos, nuci, unturi de nuci și avocado pentru grăsimi sănătoase.

Aveți grijă la anumite alimente

În timp ce consumați alimentele de mai sus, ar trebui să evitați alimentele procesate pline de zahăr și conservanți, coloranți sau înlocuitori fără grăsimi și zahăr.

„Alimentele procesate, inclusiv grăsimile trans, sirop de porumb bogat în fructoză, MSG și zahăr rafinat, pot provoca inflamații intestinale și, la rândul lor, pot declanșa crize autoimune”, a spus dr. Gupta. „Acest lucru nu este specific tiroidei, dar sistemul autoimun poate afecta diferite părți ale corpului”.

Legume crucifere, cum ar fi conopida, varza, kale, guli-rabe, creson, Bok choy și varza de Bruxelles. Ele pot fi pline de nutrienți buni pentru tine, cum ar fi vitamina C și acid folic, dar consumul lor crud în doze mari ar putea afecta tiroida.

„Legumele crucifere nefierte conțin substanțe chimice naturale numite goitrogeni (producători de gușă) care pot interfera cu sinteza hormonilor tiroidieni”, a spus dr. Gupta.

Însă, dacă adori aceste tipuri de legume, există o veste bună: „Goitrogenii din aceste alimente sunt inactivați prin gătit sau chiar prin aburire ușoară, așa că le poți consuma în continuare pentru efectele lor antioxidante valoroase și de protecție împotriva cancerului”, a adăugat dr. Gupta.


Luați în considerare suplimentele – după ce ați vorbit cu un medic sau cu famacistul.
Probabil ați auzit că există o legătură între sănătatea tiroidei și iod, care este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni.

„La nivel mondial, deficiența de iod este una dintre cauzele unei glande tiroide mărite și a hipotiroidismului”, a spus dr. Gupta. „Însă, deficiența de iod este rară în țările dezvoltate, datorită suplimentării cu sare de masă și anumite alimente, cum ar fi lactatele și pâinea”.

Cu alte cuvinte, probabil că primești deja suficient iod în alimentația ta așa cum este. Prea mult iod poate declanșa hipertiroidismul la persoanele susceptibile. Astfel, dr. Gupta nu a recomandat să luați pastile cu iod fără a vorbi cu un medic sau cu farmacistul.

Pe de altă parte, dacă bănuiți că tiroida ar putea avea nevoie de un impuls, discutați cu medicul dvs. despre luarea de seleniu sau vitamina D, ambele fiind legate de îmbunătățirea sănătății tiroidei.

„Cercetările clinice arată că administrarea a 200 mcg zilnic de seleniu mineral poate reduce anticorpii anti-tiroidieni”, a spus dr. Gupta. „Ca alternativă, puteți obține mineralul mâncând una sau două nuci Braziliene în fiecare zi”.

În ceea ce privește vitamina D, unele cercetări sugerează că ar putea fi importantă în sprijinirea sistemului imunitar.  „Deficitul sever de vitamina D poate fi asociat cu o boală autoimună, așa că cereți medicului dumneavoastră să vă verifice nivelul de vitamina D și să vă sfătuiască cu privire la suplimentare dacă nivelul este sub normal”, a spus dr. Gupta.

Dr. Gupta a recomandat, de asemenea, să luați probiotice, care oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. „Probioticele pot ajuta la modularea sistemului imunitar, la îmbunătățirea motilității intestinale și la îmbunătățirea permeabilității intestinale”, a spus dr. Gupta.


Dr. Gupta a sugerat să căutați amestecuri fără prescripție medicală care să conțină culturile active Saccharomyces boulardii și Lactobacillus acidophilus sau să consumați surse naturale precum iaurt și chefir.

Încercați tot posibilul pentru a evita aceste toxine de mediu

Expunerea pe termen lung la perturbatori endocrini – substanțe chimice care interferează cu sistemul endocrin al corpului dumneavoastră – poate declanșa probleme endocrine la oameni.

Câteva de care trebuie să fiți conștienți sunt substanțele chimice perfluorinate (PFC). PFC-urile sunt substanțe chimice sintetice care resping atât apa, cât și uleiul. Aceste substanțe chimice pot fi găsite în lucruri precum:

  •  Covoare
  • Îmbrăcăminte impermeabilă
  • Spume de stingere a incendiilor
  • Vase de gătit antiaderente
  • Produse din piele
    PFC-urile au fost legate de boala tiroidiană în studiile anterioare de la PLOS ONE . Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că expunerea la ftalați (gășiți în produsele parfumate și în materialele plastice moi) și bisfenol-A (găsit în unele materiale plastice dure și căptușeli de conserve, deși mulți producători le îndepărtează) ar putea cauza perturbări ale nivelurilor de hormoni tiroidieni.

Dr. Gupta a recomandat si evitarea săpunurilor antibacteriene care conțin triclosan. Triclosanul este un ingredient care a modificat reglarea hormonală în studiile pe animale (studiile pe oameni sunt încă în desfășurare).

Deși ar fi imposibil să le evitați complet, cheia este să vă reduceți expunerea cât mai mult posibil, mai ales dacă sunteți însărcinată sau aveți copii mici în casă – fetușii în curs de dezvoltare, sugarii și copiii sunt mai vulnerabili la orice efecte a substanțelor chimice de mediu.

Urmând câteva îndrumări generale poți schimba foarte multe în bine „Folosește doar apă și săpun pentru a te spăla pe mâini”, a spus dr. Gupta. „Folosește uleiuri esențiale atunci când este nevoie de parfum.”

Pentru a evita expunerea la toxine, puteți alege, de asemenea, mai multe alimente proaspete sau congelate în locul conservelor, puteți păstra alimentele în porțelan sau sticlă, mai degrabă decât în ​​materiale plastice, și puteți păstra casa bine ventilată.

O revizuire rapidă

Tiroida este o glandă din gât care ajută la multe funcții din organism. Dacă aveți probleme cu tiroida, aceasta poate duce la alte afecțiuni și probleme de sănătate.

Din fericire, există modalități de a lucra asupra sănătății tiroidei dincolo de îngrijirea medicală, cum ar fi modificarea dietei, adăugarea de suplimente dacă este necesar și evitarea anumitor toxine din mediu. Dar, în cele din urmă, dacă bănuiți că aveți o problemă gravă cu tiroida, este necesar să mergeți la medic pentru a cere mai multe sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *