4 Remedii naturale pentru a vindeca picioarele și gleznele umflate

A avea picioarele și gleznele umflate poate fi foarte greu de suportat în fiecare zi. Această umflare dureroasă și inestetică, cunoscută în limbajul medical sub denumirea de edem, poate împiedica unele femei să poarte fustele, rochiile și tocurile lor preferate. Uneori, acest simptom este însoțit de durere la trezire sau la sfârșitul zilei.


Acumularea de lichide la nivelul membrelor inferioare, edemul poate fi cauza unei boli în unele cazuri. Mai jos veți găsi o listă cu factorii care pot provoca această umflare la nivelul picioarelor și gleznelor și modalitățile naturale de a o ameliora.

Foarte frecvent, umflarea picioarelor poate fi însoțită de alte simptome precum furnicături, apariția de mici capilare, vene sau varice, disconfort în picioare sau chiar roșeață. Deși acest semn este în general benign, uneori poate fi cauzat de o patologie specifică. Dacă nu suferi de o problemă de sănătate care să cauzeze această umflare, poți opta pentru remedii naturiste pentru a atenua acest inconvenient.

Diferitele cauze ale picioarelor umflate

Retenție de apă

Prima cauză pe care o bănuim atunci când există umflarea picioarelor este retenția de apă. Acest lucru se datorează faptului că o circulație slabă a sângelui poate duce la o acumulare de sânge în venele membrelor inferioare. Venele se extind și devin poroase. Astfel, apa care circulă ajunge să pătrundă în celule, care se umple și provoacă umflarea țesuturilor. În general, gravidele sunt cele mai afectate de această problemă, mai ales în ultimele luni de sarcină. Uterul, care exercită presiune asupra vaselor de sânge ale abdomenului, poate afecta circulația sângelui și poate duce la umflarea membrelor inferioare.

Diabet

Diabetul este o boală caracterizată prin hiperglicemie cronică. Această creștere a zahărului din sânge poate îngusta vasele de sânge și poate afecta fluxul de sânge către extremitățile inferioare. Astfel, persoanele cu diabet pot suferi de dureri sau umflături la nivelul picioarelor și/sau gleznelor.

O alimentație prea sărată

Consumul de alimente tip fast food, produse intens procesate si alimente bogate în sare poate provoca retenție de apă și apariția edemului.

Tulburări premenstruale

Pe măsură ce se apropie menstruația, unele femei suferă de retenție de apă. Chestionată de Journal des Femmes, dr. Odile Bagot, medic ginecolog, explică că acest simptom este cauzat de un dezechilibru estrogen-progesteron care face ca apa să stagneze în organism. Astfel, femeile se pot îngrășa și se pot simți balonate.

Insuficiență renală

Această umflare a picioarelor și a gleznelor poate dezvălui o patologie precum insuficiența renală, mai ales atunci când rinichiul nu este capabil să elimine în mod corespunzător fluidele din organism.

Căldura

În unele cazuri, umflarea extremităților inferioare se manifestă vara, atunci când este deosebit de cald.

Purtați pantofi nepotriviți

Pantofii prea înguști pot provoca dilatarea vaselor de sânge și pot favoriza umflarea picioarelor.

Potrivit dr. Handschuh, medic generalist, este absolut necesar să consultați medicul „dacă umflarea afectează doar un picior, provoacă umflarea gambei și apare după o perioadă prelungită de imobilizare”. Într-adevăr, poate fi un simptom al flebitei, o boală tăcută potențial mortală.

Gleznă umflată

 

Dacă această umflare a picioarelor și a gleznelor este deranjantă de suportat, există remedii naturale pentru a o ușura:

Baia de mentă

Pentru a calma picioarele și gleznele umflate, puteți pregăti o baie de mentă.

Ingrediente:

¼ cană frunze de mentă
4 căni de apă

Preparare:

Se pun frunzele de mentă într-o cratiță care conține 4 căni de apă. Se aduce la fierbere apoi se ia de pe foc si se lasă la infuzat 10 minute. Se lasă la răcit apoi se toarnă amestecul într-un bol. Înmuiați-vă picioarele în el timp de 25 de minute.

 

 

Apa tonică

Apa tonică este un remediu casnic eficient în cazul în care ai picioarele umflate. Într-o găleată sau lighean mare, turnați apă tonică la temperatura camerei. Înmuiați-vă picioarele în aceasta timp de aproximativ treizeci de minute pentru a reduce inflamația.

Baia cu apă sărată

Puteți folosi sare de mare sau sare Epsom pentru a reduce edemul. Într-un lighean umplut cu apă, adăugați o mână de sare și amestecați. Înmuiați picioarele timp de 20 de minute pentru a vă relaxa mușchii și pentru a reduce umflarea.

Aport mai mare de magneziu

 

Deficiența de magneziu poate cauza acumularea de lichid în țesuturile corpului. Pentru a reduce edemul, poate fi util să verificați eventualele deficiențe. Așadar, mergeți la medic pentru a vedea dacă nivelul de magneziu este în parametri normali. E bine de știut că, alimentele cele mai bogate în magneziu sunt spanacul, ciocolata neagră, legumele verzi, nucile și fructele uscate. Nu te priva de ea!

Combate retenția de apă

Purtați ciorapi compresivi

Dacă sunteți obișnuit să stați în picioare mult timp, puteți purta ciorapi compresivi pentru a vă comprima membrele inferioare și pentru a preveni sau reduce edemul.

Adoptă un stil de viață sănătos

Persoanele supraponderale sunt principalele victime ale picioarelor umflate. Pentru a ameliora acest simptom, trebuie să ai o alimentatie echilibrată, să nu consumi prea multă sare, dar nici prea mult zahăr, și să faci sport în mod regulat. Evită mâncărurile grase și optează pentru fructe și legume bogate în vitamine și minerale. Citricele, fructele de pădure, ardeii și roșiile sunt alimente bune pentru vasele de sânge, spune un medic  flebolog.

Ridică picioarele

Pentru a ajuta venele și a permite o bună circulație a sângelui în membrele inferioare, întindeți-vă pe pat sau pe canapea și ridicați-vă picioarele mai sus cu ajutorul unei perne. De asemenea, vă puteți întinde pe un covoraș pe podea și vă puteți pune picioarele pe perete pentru a sta sus și a favoriza circulația sângelui.

Faceți un automasaj

Edemul poate fi ameliorat și prin masaj. Faceți mișcări circulare masând picioarele, gleznele și urcați treptat până la genunchi.

Folosiți un jet de apă rece

Pentru ameliorarea edemelor, poți opta pentru apă rece. Renumită pentru îmbunătățirea circulației sângelui, acest remediu al bunicii îți va face bine dacă ai picioarele umflate și dureroase. Doar treceți un jet puternic de apă rece pe fiecare picior, începând de jos în sus, timp de câteva minute.

Bea ceai de pătrunjel

Pătrunjelul are proprietăți diuretice și antioxidante și poate ajuta funcționarea venelor. Scut împotriva retenției de apă, pătrunjelul poate fi folosit sub formă de ceai de două ori pe zi pentru a reduce edemul.

Faceți o baie cu salvie

Puteți folosi diverse plante pentru a reduce umflarea extremităților inferioare. Pregătiți o infuzie de salvie și turnați-o într-un lighean. Când apa devine călduță, scufundați picioarele timp de treizeci de minute.

Folosiți uleiuri esențiale

Se știe că anumite uleiuri esențiale ameliorează retenția de apă. Uleiul esențial de chiparos, uleiul de cedru și uleiul de mentă au proprietăți decongestionante și drenante. Amestecă câteva picături de ulei esențial cu ulei de migdale dulci apoi masează-ți picioarele cu acest remediu.

Atentie: Remediile naturiste nu înlocuiesc în niciun fel sfaturile medicului dumneavoastră, mai ales în prezenta unei patologii de bază care necesită un tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *