Prajitura Regina Maria. Pare sofisticată dar nu e deloc greu de făcut.

Un gust de prajitura de casa autentic, o prajitura fina pe care cu siguranta o voi repeta si cu alte ocazii.

Pare sofisticata dar nu e deloc greu de facut.

Ingrediente Prajitura Regina Maria
Tava de 25×35 cm.

Blat de vanilie

5 oua
100 g faina
100 g zahar
20 ml ulei
putina sare
un plic zahar vanilinat
Blat cu nuca

6 albusuri (sau 5 de la oua mari)
150 g nuca macinata (nu foarte fin)
120 g zahar
40 g faina alba
putina sare

Crema

5-6 galbenusuri
180 g zahar
30 g faina
40 g cacao
o lingurita esenta rom
300 g unt sau mascarpone – e foarte buna in ambele variante; cu unt crema va fi mai ferma.
Glazura

140 g ciocolata cu lapte (sau 100 g ciocolata amaruie)
100 ml frisca lichida

Mod de preparare Prajitura Regina Maria
Preparare crema

Separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile le vei folosi la crema, iar albusurile la blatul de nuca.

Pune galbenusurile intr-un bol metalic si mixeaza-le pe baie de abur impreuna cu zaharul, pana cand si-au dublat volumul si zaharul s-a topit.

Amesteca cacaua cu faina si adauga-le treptat mixand pe baie de abur pana cand crema are consistenta unei budinci. Adauga esenta. Raceste bine punand bolul in altul cu apa rece.

Untul sau mascarpone mixeaza-le usor, apoi adauga in 2-3 transe budinca de cacao mixand pana la omogenizare, pana cand crema are consistenta legata si ferma. Gusta sa vezi daca vrei crema mai dulce; reteta avea 220 g zahar dar eu am puts o idee mai putin si mi se pare suficient. Daca vrei mai dulce mai adaugi zahar, dar pudra.

Da crema la frigider.

blatul de vanilie.
Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile cu putina sare, apoi adauga treptat zaharul.

Galbenusurile le amesteci bine cu uleiul apoi le adaugi mixand ușor.

La final incorporezi faina cernuta, mai mixezi putin la viteza mica.

Pregatesti o tava pentru cuptor si o tapetezi cu hartie pentru copt.

Torni compozitia, nivelezi si introduci in cuptorul preincalzit la 175 grade, pentru 15-20 minute, pana cand e usor, usor rumen.

Scoti si lasi la racit, apoi desprinzi hartia de copt.

Prepara blatul cu nuca.

Mixeaza spuma albusurile cu putina sare, apoi adauga, treptat, zaharul si mixeaza pana cand compozitia e ferma si zaharul diluat.

Amesteca faina cu nuca si incorporeaza-le treptat in albusuri.

Pregateste tava in care ai copt primul blat, tapeteaza cu hartie pentru copt si distribuie, lingura cu lingura, compozitia.

Niveleaza apoi baga tava la cuptor si coace pentru 15-20 minute – pana cand blatul e auriu/usor rumen.

Scoate si lasa la racit dar nu desprinde hartia de copt.

Asamblare

Aici ai 2 variante

– pui blatul de vanilie, jumatate din crema, blatul de nuca si apoi crema ramasa
– tai blatul de vanilie in doua felii, asezi o felie, apoi jumatate din crema, apoi blatul de nuca (cu partea de deasupra peste crema si desprinzi usor hartia), apoi crema ramasa si felia a doua de blat si treci la prepararea glazurii.
Eu am ales varianta 2, dupa ce in prealabil am scos crema de la rece, am lasat-o putin la temperatura camerei apoi am asamblat.

Pregatesti glazura topind pe baie de abur ciocolata impreuna cu frisca, pana la omogenizare.

Racesti usor, apoi torni peste prajitura si nivelezi.

Presari nuca macinata sau ciocolata alba rasa.

Dai prajitura la frigider pentru cateva ore bune, apoi o portionezi.

Eu nu am lasat-o prea mult pentru ca aveam nevoie de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *