6 Alimente care vă ajută corpul să producă mai mult colagen, pentru a avea o piele frumoasă, un păr sănătos și unghii puternice
În acest articol, vom evidenția ce este colagenul și alimentele care promovează producția de colagen.
Ce este colagenul?
Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman. Este prezent în cantități suficiente în țesuturile conjunctive, cum ar fi oasele, tendoanele, ligamentele și pielea.
Sarcina principală a colagenului este de a menține elasticitatea, regenerarea celulară și puterea scheletului muscular uman.
Pe scurt, colagenul ajută la creșterea elasticității și fermității pielii și, de asemenea, menține pielea netedă.
Sarcina principală a colagenului este de a menține elasticitatea, regenerarea celulară și puterea scheletului muscular uman.
Pe măsură ce îmbătrânim (cronologic), nivelurile de colagen scad semnificativ, ceea ce duce la:
Piele ridată și umflată, lipsă de elasticitate
Tendoanele și ligamentele își pierd flexibilitatea și agilitatea
Osteoartrita, uzarea cartilajului cu trecerea timpului.
Probleme gastrointestinale din cauza subțierii mucoasei din tractul digestiv
Motive pentru care trebuie să mănânci alimente bogate în colagen
Se consideră că alimentele bogate în colagen îmbunătățesc tinerețea pielii, luptă împotriva îmbătrânirii și ajută în cazul durerilor articulare.
Pe lângă faptul că colagenul întinerește pielea, oamenii au nevoie de o alimentație bogată în colagen deoarece:
Susține sănătatea oaselor, tendoanelor și ligamentelor, evitând șansele de fracturi și osteoartrite.
Îmbunătățește sănătatea intestinului.
Creșterea nivelului de antioxidanți previne acumularea de specii reactive de oxigen (ROS), ducând la deteriorarea ADN-ului, îmbătrânirea pielii și alte efecte dăunătoare.
Ajută la reducerea durerilor articulare.
Luarea de colagen hidrolizat protejează, de asemenea, pielea de foto-îmbătrânirea indusă de UV.
Alimente care vă ajută corpul să producă mai mult colagen.
. Supă de oase
Deoarece supa de oase este alcătuită din oase și țesuturi conjunctive care fierb, conține nutrienți esențiali și aminoacizi precum colagen, glucozamină, condroitina etc.
Supa de oase este de departe cea mai valoroasă sursă de obținere a colagenului fără a lua suplimente. Fierberea oaselor în apă, extrage colagenul din oase și piele.
2. Pește cu piele
Peștele este o sursă excelentă de colagen atâta timp cât lăsați pielea pe el. Acest lucru se datorează faptului că sunt bogați în aminoacizi necesari pentru a produce pro-colagen (precursor al aminoacizilor).
În plus, peștii au oase și ligamente din colagen, ceea ce îi face o opțiune valoroasă.
Un studiu recent a susținut că colagenul de pește este absorbit mai eficient decât alte surse alimentare disponibile în fluxul sanguin. Pe lângă faptul că este cea mai bună sursă de colagen, conțin și acizi grași omega-3 precum EPA, DHA, ALA și vitamina D.
3. Citrice
Citricele precum portocalele, lămâile, grapefruitul, pomelo și lime sunt bogate în vitamina C.
Vitamina C stimulează producția de pro-colagen și reduce stresul oxidativ care poate opri producția de colagen.
Cu alte cuvinte, Vitamina C își exercită acțiunea prin efecte antioxidante și antiinflamatorii, prevenind degradarea colagenului și are potențialul de a stimula producția de pro-colagen.
Vitamina C promovează, de asemenea, sinteza acidului hialuronic, rol în ameliorarea durerilor articulare și întinerirea pielii.
Cercetările au sugerat că acidul hialuronic poate stimula producția de colagen în organism. Adică, consumul de alimente bogate în vitamina C poate crește nivelul de acid hialuronic și colagen din organism.
4. Albușuri de ou
Albușurile de ou conțin 18 aminoacizi esențiali, în special prolina (aminoacid) necesară producerii de colagen.
Într-un Jurnal publicat în 2015, cercetătorii au descoperit că albușurile de ou pot proteja pielea de radiațiile ultraviolete și pot proteja organismul de semnele de îmbătrânire a pielii.
5. Ginseng, ginseng Panax
Planta de ginseng a fost folosită de secole în medicina tradițională. Un studiu publicat în Journal of Ginseng Research a observat că ginsengul crește cantitatea de colagen din sânge.
În plus, ginsengul este binecunoscut pentru efectele sale anti-îmbătrânire. Acest lucru se datorează faptului că posedă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care ajută la întinerirea pielii și la susținerea sănătății generale.
6. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi precum kale, broccoli și spanacul sunt bogate în vitamina C, zinc și cupru, care la rândul lor stimulează producția de colagen.
Prin urmare, o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, încurajează organismul să-și producă propriul colagen și te menține sănătos și puternic.