ACASĂBINE DE ȘTIUT

6 sfaturi utile pentru a avea petunii pline de flori toată vara!

Petunia este o planta de gradina, dar poate fi crescuta si in jardiniera pe balcon sau in ghivece suspendate la terase. In acest anotimp, petuniile curgatoare castiga locul 1 la cele mai vandute flori datorita coloritului si parfumului inmiresmat.

Petuniile infloresc din iunie pana in septembrie, sunt rezistente la vant, ploaie si frig. Dar ce ne facem atunci cand ele incep sa paleasca si sa se rareasca?

Pentru a nu ajunge intr-o asemenea situatie, noi va aratam cateva sfaturi care va vor ajuta sa aveti petunii pline de flori.

1. Ghiveciul trebuie amplasat intr-un loc unde sa primeasca cam 6 ore de soare pe zi.

Plantarea rasadurilor in gradina se face in luna mai, la o distanta de 20-30 cm. Petuniile au nevoie de mult soare si de aceea trebuie tinute in locuri luminoase si calduroase, in bataia razelor solare.

2. Petuniile trebuie udate zilnic pe timp de vara.

În mod normal, petuniile trebuie udate în fiecare zi sau o dată la două zile. Vara, când vremea este de-a dreptul caniculară, e bine să fie udate şi dimineaţa şi seara, pentru că sunt mari iubitoare de apă, dar și pentru că apa le stimulează producția de flori.

Se verifica pamantul din ghiveci cu degetul daca petunia are sau nu nevoie de apa. Atunci cand solul pare uscat pe o adancime de 1 cm, trebuie sa udati abundent pana in momentul in care apa se va scurge prin orificiile ghiveciului.

Dacă planta nu primeşte o cantitate suficientă de lichid, frunzele sunt primele care se usucă, în timp ce florile își pierd intensitatea culorii. Îndată ce sunt udate corect, petuniile își revin.

3. Ghiveciul cu petunii trebuie rasucit la 180 grade o data pe saptamana pentru a primi lumina in mod egal pe toată suprafata.

Astfel veti evita cresterea unilaterala a petuniei si ajutati dezvoltarea ei pe toate partile, obtinand astfel o forma rotunda. Daca nu aveti ghiveci suspendat, ci doar jardiniera, atunci trebuie sa va asteptati ca petunia sa creasca doar intr-o parte.

4. Pentru a avea o petunie plina de flori trebuie sa stiti sa taiati corect planta.

Pe la jumatatea verii petunia incepe sa se alungeasca si sa produca flori doar in varf. In acest caz este bine sa taiati de la jumatate fiecare crestere in parte, doar asa veti putea readuce petunia in forma dorita.

Dupa taiere se recomanda sa asezati petunia, pentru cateva zile, intr-un loc mai putin insorit pentru a-si reveni. In lipsa soarelui mai putin intens, energia plantei se conserva pentru refacerea ei.

5. Florile uscate trebuie indepartate in mod frecvent pentru a ajuta la stimularea de noi flori.

6. Petunia are nevoie de fertilizari o data la 2-3 saptamani cu un ingrasamant bogat in azot.

In timpul vegetatiei, se recomanda sa se faca ingrasarea suplimentara de 1-2 ori, putandu-se folosi in acest scop o solutie nutritiva de gunoi de pasari (1 parte gunoi la 10 parti apa).

O data pe luna este indicat administararea unei doze de fier. Fertilizarea cu ingrasamant la un interval de 10 zile, va accentua frumusetea petuniei.

Spor la grădinărit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *