Fragezi și delicioși. O rețetă tradițională de cârnați de casă pe care o știu doar anumiți bucătari!
Oricât de buni ar fi alți cârnați, pe care poate îi încercăm în alte perioade ale anului, de Crăciun doar gustul unora anume făcuți ne aduc în suflet sentimentul de sărbătoare și mai ales de „acasă”.
Iată o rețetă tradițională de cârnați de casă, pe care o știu doar anumiți bucătari!
Ingrediente (20 cârnaţi): 3 kg carne porc mai grasă, 1,5 kg carne vită, 3 căpăţâni usturoi, 1 lingură cimbru uscat, 2 linguri boia dulce, 1 lingură boia iute, 1 linguriţă piper, sare grunjoasă, ½ linguriţă ienibahar, maţe de porc.
Mod de preparare:
1. Cureţi maţele şi le speli. Le răzuieşti cu dosul unui cuţit sau cu o lingură de lemn, dar ai grijă să nu le rupi. Separat, dizolvi o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă.
2. Tăi carnea de porc şi de vită bucăţi mici, o toci şi o pui într-un vas. Pisezi usturoiul, îl freci cu un praf de sare, torni puţină apă şi omogenizezi.
Adaugi mujdeiul peste carne şi toate condimentele, mai puţin sarea. Amesteci şi pui treptat din saramură, frământând bine. Laşi să se aromatizeze peste noapte.
3. Montezi pâlnia de cârnaţi la maşină de tocat şi umpli maţele. Ai grijă să nu fie prea îndesaţi, pentru că în momentul în care se usucă se pot sparge.
Când termini, îi laşi atârnaţi câteva ore în bucătărie să se usuce, apoi îi scoţi pe balcon şi îi înşiri pe sârmă, să se zvânte la rece.
SFATURI:
Trebuie să alegeţi carne mai grasă. „Dacă vreţi să faceţi cârnaţi de casă trebuie să alegeţi carne mai grasă, gen fleică sau ceafă. Dacă alegeţi pulpă, puteţi pune puţină grăsime, de preferat slănină de la porc.