Tot ce trebuie sa stii despre colesterol. Ce trebuie sa mananci ca sa-l tii sub control

Oamenii pot asocia colesterolul cu  mancarurile grase, insa cea mai mare parte din aceasta substanta este facuta chiar de organism.

Ficatul produce 75% din colesterolul care circula in sange. Cealalta parte provine din alimentatie. Un nivel normal de colesterol joaca un rol important in ajutorarea celulelor sa-si indeplineasca sarcinile.

Persoanele peste 20 de ani ar trebui sa-si controleze nivelul colesterolului la odata la patru-sase ani. Acest lucru se poate realiza printr-un test de sange.

Masoara diferitele forme ale colesterolului care circula in sange. Testele se fac dupa ce nu ai mancat 9-12 ore inainte de a ti se lua sange.

Rezultatele arata nivelele coloesterolului „rau”, colesterolului „bun” si al trigliceridelor.

Colesterolul „rau”

Majoriatea colesterolului din sange este legat de proteina numita lipoproteina cu densitate scazuta sau LDL. Acesta este cunoscut sub numele de colesterolul rau intrucat se combina cu alte substante si obtureaza arterele.

O dieta bogata in grasimi saturate si grasimi trans are ca rezultat un nivel mai ridicat de LDL. Pentru cele mai multe persoane un nivel LDL sub 100 este sanatos insa bolnavii de inima au nevoie de un nivel si mai scăzut.

Colesterolul „bun”

Pana la o treime din colesterolul aflat in sange este legat de catre lipoproteina cu densitate ridicata sau HDL. Este numit colesterol bun intrucat ajuta la eliminarea colesterolului rau prevenind, astfel, obturarea arterelor.

Cu cat este mai ridicat nivelul HDL cu atat mai bine. Oamenii cu un nivel scazut de HDL sunt predispusi la boli cardiovasculare.

Consumul de grasimi sanatoase precum uleiul de masline poate ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *