Cum salvați roșiile de mană – 6 rețete cu care puteți salva legumele
Mana este una dintre cele mai groaznice boli ale tomatelor. Boala se extinde rapid și poate distruge culturile complet. Iată câteva măsuri care le puteți întreprinde pentru a salva legumele și a ajunge să le savurați coapte!
REȚETA 1 — EMULSIA!
Aveți nevoie de:
5 litri de apă
o lingură de bicarbonat de sodiu
3 linguri de ulei
o linguriță de săpun lichid
Mod de preparare și aplicare:
Combinați toate ingredientele necesare.
Agitați foarte bine soluția și, folosind un pulverizator sau atomizor, stropiți îndată plantele cu ea.
Rețeta 2 – Decoct de conifere
Ingrediente:
1 borcan de 1l de ace (de brad, pin)
500 ml de apă
30 gr săpun de rufe
MOD DE PREPARARE:
Fierbeți acele timp de 5 minute, lăsați decoctul să se răcească și îl strecurați printr-o bucată de tifon. Îl diluați apoi cu apă în proporții de 1:5 și adăugați săpun. Prelucrați culturile imediat.
Rețeta 3 – Infuzie de gunoi de grajd
INGREDIENTE:
1l bălegar proaspăt de vacă,
10l de apă.
MOD DE PREPARARE: Amestecați bălegarul cu apă și stropiți plantele imediat, folosind o mătură.
Rețeta 4: Infuzie de urzici
INGREDIENTE:
1 kg de urzici
3l de apă
30 gr săpun de ruf
MOD DE PREPARARE:
Mărunțiți urzicile, turnați apa, infuzați amestecul timp de 24 de ore, apoi îl strecurați, adăugați săpunul și prelucrați tomatele.
Rețeta 5 – Infuzie de usturoi
INGREDIENTE:
200 gr de usturoi (sau tije)
200 gr de apă
20 gr de iod
30 gr săpun de rufe
MOD DE PREPARARE:
Dați usturoiul prin mașina de tocat carne și măcerați pasta obținută timp de 2-3 zile în apă. Strecurați infuzia și diluați-o cu 10l de apă. Adăugați iodul și săpunul, după care puteți prelucra roșiile.
Rețeta 6 – Laptele și zerul
Aveți nevoie de:
2 litri de lapte sau zer
un pahar de zahăr(200 g)
10 litri de apă
Mod de preparare și aplicare:
Combinați toate ingredientele necesare și stropiți plantele cu soluția obținută.
Spor la grădinărit!