SECRETELE SĂNĂTĂȚII

Cum să eviți crizele de fiere (colică biliară) și cum să ai grijă de bila leneșă (dischinezie biliară) – 10 Remedii naturiste!

Mesele bogate în grăsimi pot avea urmări nedorite asupra funcției vezicii biliare, declanșând simptome deranjante: dureri bruște în partea dreaptă a abdomenului ce pot iradia spre urmărul drept sau pe spate între omoplați, greață, vărsături, balonare, dureri de cap. Dacă te regăsești în aceste simptome care apar după mese și mai frecvent seara, este posibil să suferi de afecțiuni asociate vezicii biliare: colică biliară sau dischinezie biliară.

 

Vezica biliară (sau colecistul) este un organ în care se depozitează bila (fierea) – un lichid verde-gălbui produs de ficat și care contribuie la digerarea grăsimilor atunci când acestea ajung în intestinul subțire. În vezica biliară se pot forma calculi (pietre) care sunt compuși din colesterol (ficatul produce prea mult colesterol) sau bilirubină (ficatul produce prea multă bilirubină).

O persoană poate avea pietre la fiere toată viață, fără a avea niciun simptom și fără a experimenta nicio criză. Însă atunci când acestea ajung în canalul cistic sau în canalul biliar comun, apar crizele de colică biliară și se întâmplă acest fapt după consumul excesiv de grăsimi: mese bogate în calorii și carbohidrați procesati. Durerile pot dura și până la o oră și încetează atunci când piatra se desprinde de canalul biliar și trece în intestin.

De regulă, pietrele la fiere sunt eliminate prin intervenție chirurgicală sau litotripsie (tratament cu unde de şoc extracorporale). Dacă totuși acestea nu dau simptome sau nu pot fi eliminate deocamdată, există posibilitatea de tratament medicamentos sau naturist. Atunci când ești în plină criză, se pot administra medicamente antispastice, analgezice și antiinflamatoare.

O altă afecțiune des întâlnită este dischinezia biliară (bila leneșă) care se manifestă prin aceleași simptome ca litiaza renală (dureri abdominale, greață, vărsături) și este declanșată de alimentația bogată în grăsimi care îngreunează digestia. Astfel, eliminarea bilei se va face cu dificultate, deci vorbim de o fiere leneșă.

Pentru a evita simptomele neplăcute date de colica biliară sau de dischinezia biliară trebuie să îți regândești programul și meniul alimentar:

– mănâncă de 5 ori pe zi, împarte meniul în cantități mici și redu cantitatea de calorii;

– optează pentru mâncarea gătită la cuptor, grătar sau cu abur, evită prăjelile;

– renunță la alcool și fumat pe cât este posibil;

– mănâncă încet;

– consumă apă în funcție de necesarul organismului tău (1,5-2 litri de apă pe zi).

 

Remedii naturiste pentru crizele de fiere

Plantele folosite în tratamentul crizelor de fiere au trei funcţii principale: să cureţe căile biliare, să stimuleze secreţia bilei şi să alunge durerea, prin combaterea spasmelor.

 

1. Rostopasca conţine alcaloizi, taninuri şi mucilagii care contribuie la curăţarea canalelor biliare, favorizează secreţia şi elimină sucul biliar, facilitând digestia. Infuzie: 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă fierbinte. Se ia câte o lingură de infuzie, la un interval de 3 ore, până la dispariţia simptomelor.

. Anghinarea conţine cinarină, o substanţă care detoxifică ficatul şi căile biliare. Infuzie: se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 1/2 litru de apă clocotită, se lasă timp de 10 minute, apoi se strecoara și se bea această cantitate treptat în cursul unei zile.

 

3. Armurariu, datorită fructelor sale bogate în silimarină, cu rol de protecţie şi regenerare a celulelor hepatice, stimulează secreția și eliminarea bilei. Infuzie: se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se lasă timp de 15 minute, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol 2-3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

4. Păpădia poate stimula producția de bilă în vezica biliară și poate îndepărta calculii biliari. Infuzie: peste o linguriţă de plantă uscată adaugă o cană cu apă clocotită, bea 1-2 căni pe zi.

 

5. Gălbenelele au rol antiinflamator, sedativ. Stimulează secreţia bilei şi evacuarea acesteia. Infuzie: peste 2 linguriţe de plantă uscată adaugă o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor.

 

6. Sunătoarea are rol de a intensifica funcţia hepatică. Infuzie: pune 1-2 linguriţe de plantă mărunţită într-o cană cu apă clocotită, lasă timp de 10 minute, bea 1-2 căni pe zi.

 

7. Salvia creşte secreţia bilei, are acţiune antiinflamatoare, antiseptică, uşor sedativă. Infuzie: pune o linguriţă de frunze într-o cană cu apă clocotită, lasă timp de câteva minute, bea 2 căni pe zi.

 

8. Măceşele stimulează secreţia biliară şi elimină toxinele din ficat. Infuzie: foloseşte o lingură de măceşe la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat o jumătate de oră, bea 2 căni pe zi.

 

9. Ridichea neagră intensifică procesul de eliminare al bilei. Suc: amestecă o cană de suc proaspăt de ridiche neagră cu o jumătate de pahar cu miere, ia 3-6 linguri pe zi, între mese. Urmează o cură de ridichii rase cu miere, consumând câteva linguri pe zi, între mese.

10. Lămâia conține pectină, o substanță care ajută la calmarea durerii cauzate de litiaza biliară. Conținutul bogat de vitamina C din acest fruct face colesterolul solubil în apă, ceea ce ajută la eliminarea rapidă a calculilor biliari. Pentru a fi cu adevărat eficient, trebuie să bei suc de lămâie cu puțin apă timp de cel puțin o săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *