Tratează gastrita, bila leneșă, durerile articulare și boli ale pielii cu ULEIUL de SUNĂTOARE!
Uleiul de sunătoare sau maceratul uleios (Oleum Hyperici coctum), se prepară din florile proaspete ale plantei, macerate 20-40 zile în ulei de floarea soarelui sau – de preferință – de măsline extra virgin (pentru consum intern) sau alte tipuri de uleiuri bază (migdale) pentru uz extern.
Parțile aeriene ale plantei se taie cu foarfeca, se îndepărtează frunzele pătate, mucegăite, se așează într-un borcan (de sticlă) fără a se îndesa și se toarnă ulei cam un deget peste nivelul plantelor.
Se strânge bine capacul și se așează într-un loc cald, dar departe de razele directe ale soarelui timp de 24 ore. După 24 ore se înfășoară borcanul într-un șervet de pânză și se așează din nou într-un loc călduros. Se agită borcanul zilnic sau la două zile.
Uleiul se poate face și cu plantă uscată, în schimb proprietățile terapeutice ale acestuia se vor diminua cu pâna la 30%.
Uleiul este gata când capătă culoare roșiatică. Se strecoară și se pune într-un recipient închis la culoare, într-un loc ferit de lumină, răcoros și umbrit.
Utilizări ale uleiului de sunătoare pentru uz intern
Uleiul de sunătoare este recomandat în caz de ulcer, colită, digestie dificilă, aciditate la stomac. Se consumă 1 linguriță dimineața, pe stomacul gol.
În Germania uleiul de sunătoare este folosit ca anticonvulsiv și pentru tratarea insomniei și este adesea prescris de către medici pentru depresie.
În homeopatie este utilizat în principal pentru nevralgii nervoase, căderea părului și depresie.
Utilizări ale uleiului de sunătoare pentru uz extern
Uleiul de sunătoare este utilizat în tratamentul sciaticii, durerilor reumatice și durerilor articulare și are excelente proprietăți de vindecare a rănilor, vânătăilor, eczemelor și arsurilor de gradul I.
Se recomandă a se aplică pe piele în decolteul femeilor și poate fi folosit ca un produs esențial de frumusețe. Este potrivit pentru utilizarea de zi cu zi pe față și corp, după duș, pe pielea încă umedă, pentru că blochează evaporarea umidității pielii.
Foarte eficient în cazul buzelor crăpate, le recuperează în foarte scurt timp. Poate fi integrat în produse cosmetice, creme, alifii.
Se aplică ulei de 2-3 ori pe zi, prin masaj ușor, pe locul dureros sau rănit și se lasă între 3 și 60 minute până se absoarbe în piele. Se repetă până la dispariția afecțiunii.
Precauții
Sunătoarea nu trebuie consumată dacă vă expuneți radiațiilor solare intense pentru că hipericina conținută în plantă este o substanță fotosensibilă și poate provoca fotosensibilitate și fotodermatită de reacție manifestată prin iritații ale pielii, inclusiv gurii, nasului și urechilor.