Cum să previi crăparea roșiilor și de ce se întâmplă acest lucru
Craparea rosiilor. Iata ce trebuie sa faci pentru a preveni acest lucru, dar mai ales de ce se intampla la fructele cultivate in gradina ta. Cu siguranta te-ai lovit si tu de acest lucru, asa ca ar fi bine sa stii ce sa faci.
De ce crapa rosiile?
Foarte multi dintre noi cultivam rosii in gradina, pentru ca sunt delicioase in salate, sosuri sau alte preparate pentru toamna. Totusi, acestea pot avea probleme, iar una dintre cele mai grave este craparea.
Cateodata, rosiile crapa exact cand cultura arata extrem de bine si cand nu te-ai astepta sa se intample acest lucru. Si totusi, de ce crapa rosiile?
Trebuie sa stii ca fluctuatiile de temperatura nu fac deloc bine rosiilor, asa ca asta poate duce la craparea lor. Totodata, lipsa de apa este cea mai importanta si este principalul factor care afecteaza rosiile si duce la crapare.
Gandeste-te ca lipsa de apa afecteaza rosiile din gradina ta exact asa cum lipsa umezelii ne afecteaza pielea. Daca nu au apa suficienta si apoi le uzi destul de bine, rosiile se vor crapa.
Cum sa previi craparea rosiilor?
In primul rand, trebuie sa stii ca aceasta problema nu este numai de ordin estetic, deoarece in crapaturile aparute pe fructe se pot aduna bacterii sau spori de mucegai. Drept urmare, craparea rosiilor duce si la putrezirea acestora si reprezinta o cale de acces pentru daunatori.
Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca uzi rosiile in mod constant si o data pe saptamana. Este recomandat sa folosesti un sistem automat cu picurator. Acesta se va ocupa de rosiile din gradina ta chiar si atunci cand nu esti acasa sau pur si simplu nu ai timp sa le uzi.
Bineinteles, nu trebuie sa uiti nici de fertilizarea rosiilor, deoarece aceasta operatiune va tine solul sanatos si va ajuta plantele sa produca mai multe fructe.
Rosiile in perioada de crestere au nevoie de fertilizare de 2 ori pe luna. Fertilizarea trebuie combinata cu udarea. În stadiul formarii fructelor, rosiile au cea mai mare nevoie de potasiu. Fosforul si azotul in aceasta perioada pot fi deja excluse.
Monitorizati cu atentie concentratia preparatelor de azot, fosfor si potasiu aplicate. Daca ati hranit rosiile cu ingrasamant prea concentrat, fructele pot crapa.
Apropo, un rol important in rezistenta cojii rosiilor la crapare il are calciul, de aceea, ar fi bine sa nu neglijati insuficienta acestuia si sa aplicati ingrasaminte la necesitate.
In acest fel, previi craparea rosiilor si vei avea fructe sanatoase si gustoase. Daca o sa urmezi aceste reguli, cu siguranta o sa ai o recolta pe masura!
Iti mai recomandam sa folosesti si Cropmax, un ingrasamant foliar 100% organic ce te va ajuta la cresterea productiei de rosii, dar si la calitatea acestora. In acelasi timp, acest ingrasamant va creste rezistenta plantelor la seceta sau stres, dar si rezistenta in fata bolilor ori a daunatorilor.
Spor la gradinarit!