Adio BCR! Decizia luată de austrieci după boicotul clienților români! Au apărut probleme mari. Ce se întâmplă și la Raiffeisen Bank

Scandalul Schengen a creat mari probleme celor de la BCR, care au trebuit să gestioneze furia clienților fizici, dar și pierderea unor instituții mari, cum sunt cele de la Ministerul Transporturilor, care au trecut la CEC Bank. Conducerea băncii a încercat să diminueze dezastru ieșind imediat în presă pentru a asigura că BCR și Erste susțin aderarea României la spațiul Schengen.

Lucrurile nu s-au remediat și asta pentru că migrarea instituțiilor publice cu conturi la Banca Comercială Română a continuat. Un dezastru pentru austriecii de la Erste care au achiziționat acțiunile de la BCR în 2006 și nici până acum nu au reușit să-și recupereze investiția.

 

Erste a plătit în total peste 4,8 miliarde de euro pentru achiziția a 99,9% din BCR de-a lungul anilor, din care peste 4,1 miliarde de euro în cash. A meritat, se întreabă și cei de la profit.ro.

Probleme mari pentru BCR, vești bune pentru Raiffeisen Bank

Dacă analizăm cifrele, nu prea. BCR a pierdut supremația în topul celor mai mari bănci din România în favoarea Băncii Transilvania și în plus nu au reușit să trimită dividende acționarilor decât în 7 ani, deși au trecut 16 de la achiziție.

 

Erste a încasat dividende de doar 660 de milioane de euro în ultimii 16 ani sau de circa 41,3 milioane de euro pe an în medie. Dacă va continua în aceeași manieră, are nevoie de încă 101 ani pentru a recupera investiția în achiziția BCR.

De cealaltă parte, Raiffeisen Bank stă mult mai bine, în ciuda problemelor de imagine. Ei au achiziționat falimentara Bancă Agricolă cu doar 15 milioane de dolari, dar au gestionat foarte bine afacerea și au trimis în fiecare an dividende acasă în Austria. În 2022, sumele au fost chiar mari. Așa că se poate spune că BCR stă foarte prost, în timp ce cealaltă companie austriacă face profituri bune în România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *