Anunț de ultimă oră de la Digi RCS RDS! Decizia este definitivă

Conducerea Grupului DIGI | RCS & RDS a anunțat, luni, că va renunța la întreaga rețea 3G până la jumătatea lui 2023, numărul abonaților care foloseau acest spectru fiind foarte mic, de câteva mii, raportat la cele 8,7 de milioane de abonați ai serviciilor de telefonie mobilă, la nivel de grup. Astfel, pentru acești clienți, compania a oferit pachete promoționale astfel încât clienți să își poată actualiza telefoanele în rețele 4G sau 5G, a explicat Valentin Popoviciu, vicepreședinte al Grupului DIGI. Potrivit declarațiilor sale, compania menține rețeaua 2G pentru cei care nu intenționează să folosească rețelele noi.

Spectrul 5G înseamnă, în principiu, o schimbare tehnologică și, probabil, în următorii cinci, șase ani, va deveni predominant, a transmis, luni, conducerea Grupului DIGI, în cadrul unei întâlniri cu presa. Dacă în 2019, când DIGI a lansat serviciile comerciale 5G, erau doar aproximativ 10 tipuri de telefoane care puteau folosi această tehnologie, iar în prezent sunt în jur de 900. „Acum e momentul în care vom vedea o schimbare”, a explicat Valentin Popoviciu. „3G va fi închis probabil în totalitate până la jumătatea anului următor”, a precizat vicepreședinte al Grupului DIGI.

Grupul DIGI a ajuns la peste 20 de milioane de clienți, respectiv unități generatoare de venit, dintre care8,7 milioane de abonați pentru serviciile de telefonie mobilă, potrivit lui Serghei Bulgac, CEO al Grupului DIGI, 5,4 milioane, pentru servicii de televiziune, 4,8, internet fix și 1,2 milioane, telefonie fixă. În perioada ian-septembrie, DIGI a avut venituri de 1.162 de milioane de euro, în creștere cu 20% față de primele nouă luni ale anului următor.

„Noi nu am crescut prețurile în 2022, cu siguranță nu o să le creștem în ultimele două săptămâni și o să încercăm să le menținem cât mai atractive și accesibile cât mai mult timp”, a precizat Serghei Bulgac.

Evoluția 5G în România
Conform unui studiu recent, realizat de Ericsson ConsumerLab. 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G, iar trei din zece utilizatori de smartphone-uri din România (31%) intenţionează să se aboneze la servicii 5G în următorul an

Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prima versiune comercială a 5G a fost lansată în România în mai 2019, în câteva localități, serviciile fiind disponibile în rețelele a trei operatori. La începutul anului 2021 acoperirea 5G era limitată la mari centre urbane (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara etc.) și la un număr redus de zone mediu și mic urbane ori rurale. În timp, serviciile 5G vor fi disponibile în tot mai multe localități.

În 2022, rețelele din România utilizau 805 MHz de spectru radio pentru furnizarea serviciilor către utilizatori, din care 70 MHz după procedura de selecție ANCOM din noiembrie 2021. La procedura de selecție din noiembrie 2022 (cunoscută drept „licitația 5G”), ANCOM a alocat drepturi de utilizare (licențe) pentru 420 MHz: 110 MHz suplimentari din 2023, 50 MHz suplimentari din 2026, iar pentru 260 MHz utilizați în prezent urmează a fi emise licențe noi începând cu 2026. Astfel, rețelele din România pot utiliza un total de 915 MHz spectru radio începând cu ianuarie 2023, respectiv 965 MHz începând cu ianuarie 2026.

 

Pentru cei 70 MHz alocați la procedura din noiembrie 2021, operatorii au plătit 43,4 milioane euro. Pentru cei 420 MHz alocați la „licitația 5G” din 2022, operatorii au de plată 432,6 milioane euro.

Primii bani ajung la bugetul statului în decembrie, respectiv 109 milioane de euro, iar ultima tranșă va fi în 2028, de 80 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *