Avocado vă ajută să scădeți în greutate, să reduceți colesterolul și să creșteți sensibilitatea la insulină dacă aveți diabet!

Ce beneficii are avocado în boala diabetului? Dr. Daniela Petrache, medic diabetolog, explică pe scurt calitățile acestui fruct și motivele pentru care este recomandat diabeticilor.

Acest fruct impresionează prin densitatea sa nutrițională ridicată. Studiile au arătat că persoanele care mănâncă des avocado au un aport mai bun de nutrienți. Sunt peste 20 de minerale, vitamine și fitonutrienți diferiți în avocado. Se distinge de alimentele vegetale și prin conținutul bogat în grăsimi.

Avocado scade riscul de boli cardio-metabolice

Avocado este catalogat drept un „super aliment”. Acest lucru înseamnă că beneficiile sale depășesc statutul de aliment. Studiile l-au arătat util în prevenirea multor boli curente. Mai ales a celor cardio-metabolice. Cei care consumă un avocado pe zi au un risc mai mic de sindrom metabolic (boli cardiace, accidente vasculare, diabet, obezitate).

Avocado este unul din puținele fructe care nu cresc glicemia:
„Dacă aveți diabet zaharat de tip 2, adăugarea de avocado în dietă vă poate ajuta să scădeți în greutate, să vă reduceți colesterolul și să creșteți sensibilitatea la insulină”, afirmă Dr. Daniela Petrache.

De ce să consumi avocado dacă ai diabet

Avocado are un conținut redus de carbohidrați. Dietele sărace în carbohidrați sunt cele mai eficiente pentru scăderea în greutate. 100 g de fruct au 7 g de glucide, ceea ce înseamnă un efect redus asupra zahărului din sânge. 1/2 avocado are 6 g de carbohidrați și 4 g de fibre.

Scade colesterolul, crește sațietatea, susține sănătatea inimii

Avocado este o sursă bună de fibre. Conține cantități bune de potasiu, vitamine din grupul B, acid folic. Potasiul menține tensiunea arterială la niveluri sănătoase. Fibrele solubile contribuie la scăderea colesterolului LDL.

Studiile au corelat consumul de avocado cu o greutate corporală și un indice de masă corporală mai mici. Acizii grași mononesaturați din avocado mențin sațietatea mai mult timp. Consumatorii au raportat o dorință mai mică de a mânca în următoarele 5 ore.

71% din compoziția fructului este constituită din grăsimi. Acest tip de grăsimi aduce numeroase beneficii sănătății. Ele ajută la scăderea colesterolului total, susțin sănătatea inimii și a creierului.

Aceste grăsimi ajută corpul să absoarbă vitaminele liposolubile, precum vitaminele A, E și K. Așadar, dacă îl veți consuma alături de alimente care conțin aceste vitamine, asimilarea lor este garantată.

Grăsimile mononsaturate cresc nivelul colesterolului bun (HDL), care contribuie la înlăturarea excesului de colesterol LDL. În plus, aceste grăsimi ajută corpul să folosească mai bine insulina.

Acidul oleic – care se găsește și în uleiul de măsline – a fost asociat cu scăderea inflamației sistemice. În plus, influențează pozitiv genele asociate cu apariția cancerului.

Impresionant este de asemenea conținutul de antioxidanți din avocado. Aceștia reduc procesele de oxidare și inflamare. Previn bolile degenerative. Susțin sănătatea vasculară.

Antioxidanții încetinesc progresia bolilor de ochi asociate cu vârsta, precum degenerescența maculară și cataractă. Încetinesc de asemenea deteriorarea cartilajului, protejează pielea de inflamații și radiațiile ultraviolete.

Fitosterolii (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol) din avocado contribuie și ei la scăderea riscului de boli coronariene. Beta-sitosterolul ajută la scăderea colesterolului, inhibă producția de substanțe cancerigene și întărește sistemul imunitar.

Sugestii de consum

Avocado este un aliment extrem de versatil, în ciuda statutului său de fruct. Poate fi adăugat în salate, smoothie-uri, sucuri, supe, pateuri, paste tarinatibile, sosuri, crème dulci și deserturi.

Atenție!

Nu exagerați cu consumul de avocado dacă aveți diabet sau sunteți supraponderal. Chiar dacă este foarte sănătos, avocado conține multe calorii și poate crește greutatea corporală. Un avocado Hass are 300 de calorii. Consumați-l cu moderație dacă aveți probleme cardiace, deoarece prea mult potasiu poate afecta inima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *