Cafeaua din cicoare, o alternativă sănătoasă la cafeaua tradițională?
In ciuda faptului ca este cunoscuta de peste doua secole, cafeaua facuta din cicoare a devenit populara doar in ultimii ani. Aceasta bautura calda are gustul unei cafele, dar nu este facuta din boabe de cafea prajite, ci din radacina de cicoare.
Cicoarea este o planta cu flori din familia papadiilor, caracterizata printr-o tulpina dura, paroasa, cu flori violet-deschis si frunze ce sunt des utilizate in salate. Are un gust asemanator cafelei, dar are o aroma usor lemnoasa.
Cafeaua din cicoare este obtinuta folosind radacinile plantei. Acestea se scot din pământ, se spală, se usucă, se mărunțesc și se coc la cuptor. Apoi se macina si se prepara prin fierbere, 3 lingurite de pulbere la 150 ml apa. Poți găsi cicoare gata preparată în comerț, pe care trebuie doar să o fierbi.
Dupa ce se strecoara, lichidul rezultat se poate amesteca cu lapte. Dupa gust, puteti sa ii adaugati si condimente – scortisoara, ghimbir, cardamom. Cicoarea se poate consuma si rece sau se poate adauga in compozitia unor deserturi.
De asemenea, daca vrei sa beneficiezi de proprietatile cicorii, dar si sa simti gustul de cafea autentica le poti combina: la o ceasca pui 1 lingurita cafea de cicoare si 1 lingurita cafea.
Proprietatile terapeutice ale cicorii
Principiile active care intra in compozitia cicorii, stimuleaza digestia, curata ficatul si splina, detoxifica organismul, scad colesterolul si glicemia, calmeaza usor sistemul nervos, au efect usor laxativ, stimuleaza, dar si inhiba pofta de mancare.
Daca se apeleaza la preparate pe baza de cicoare inainte de mese, atunci apetitul va creste, iar daca aceste preparate se iau in timpul meselor, efectul va fi contrar (apetitul va diminua, iar in acest sens se utilizeaza radacina).
Iata cateva motive pentru a consuma cafea de cicoare:
1. Te ajuta sa slabesti
Inulina, o fibra alimentara existenta in cicoare, ajuta la slabire si la mentinerea unei greutati optime. Cafeaua din cicoare taie senzatia de foame si pastreaza senzatia de satietate mai mult timp.
2. Stimuleaza tranzitul intestinal
Fibrele din cicoare ajuta tranzitul intestinal si secretia de sucuri gastrice. Practic, digestia este imbunatatita, iar constipatia este redusa.
3. Previne diabetul, scade colesterolul
Inulina protejeaza impotriva acumularii de colesterol si ofera multe alte beneficii metabolice, cum ar fi absorbtia fierului, calciului si magneziului. Inulina este o polizaharida care regleaza nivelul glicemiei, de aceea este recomandata in caz de diabet si obezitate.
4. Pastreaza intestinele sanatoase
Inulina este un prebiotic care ajuta la cresterea nivelului de probiotice – bacteriile bune din intestine, pastrand astfel intestinele sanatoase. Studiile au aratat ca inulina stimuleaza cresterea selectiva a Bifidobacteria si Lactobacilli.
5. Previne bolile de inima
Studiile asupra inulinei au aratat ca aceasta fibra poate reduce cantitatea de colesterol „rau” si trigliceride. Colesterolul LDL este una dintre cauzele principale ale aterosclerozei si hipertensiunii arteriale; de asemenea, colesterolul si trigliceridele mari sunt factor de risc pentru infarct si accidente vasculare cerebrale.
6. Protejeaza ficatul
Potrivit unui studiu publicat in „Food and Chemical Toxicology”, consumul de cicoare poate oferi protectie ficatului, gratie antioxidantilor.
7. Reduce inflamatiile articulare
Cicoarea a fost utilizata in mod traditional ca tratament naturist pentru artrita, iar studiile au aratat ca cicoarea are proprietati anti-inflamatorii semnificative, motiv pentru care este in continuare studiata pentru capacitatea de a reduce durerea asociata cu osteoartrita. Cafeaua din cicoare poate fi utilizata ca agent antiinflamator pentru dureri musculare si dureri articulare.
8. Previne tromboza
Potrivit unui studiu publicat in „Phytotherapy Research”, cafeaua din cicoare poate preveni probleme de sanatate precum tromboza si inflamatiile. Participantii la studiu care au baut 300 de mililitri de cafea de cicoare pe zi si-au redus vascozitatea sangelui si a plasmei dupa numai o saptamana, beneficii pe care cercetatorii le atribuie antioxidantilor fenolici ai cicoarei.
9. Pastreaza sanatatea cavitatii orale
Potrivit unui studiu publicat in revista „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, acidul chicoric gasit in cafeaua din cicoare protejeaza organismul impotriva bacteriilor din cavitatea orala. Acelasi studiu a constatat ca extractul de radacina de cicoare are proprietati antifungice.