Calendar ortodox 24 decembrie 2022. Sărbătoare mare în Ajun de Crăciun

Această perioadă este una dintre cele mai frumoase. Sărbătorile de iarnă vin cu momente unice pentru toată lumea și încep încă din data de 24 decembrie. Chiar în Ajun de Crăciun sărbătorim o sfântă importantă, rememorată prin mai multe tradiții și obiceiuri.

 

Sfânta Eugenia, 24 decembrie

Sfânta Muceniță Eugenită este pomenită de Biserica Ortodoxă sâmbătă, în Ajunul Crăciunului. Este o sărbătoare importantă, cu dată fixă, ce pică mereu înainte de Crăciun. Este o zi mare, marcată de multe tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecte mai ales cei care poartă numele de Eugen, Eugenia și alte derivate.

În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sf Mc Eugenia, care pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin tăierea capului cu sabia. Mulți români îi poartă numele acesteia și ei sunt cei care ar trebui să respecte cel mai mult tradițiile acestei zile.

În Ajun se merge la colindat. Astfel, se vestește, încă de dimineață, Nașterea Domnului. Se spune că nu trebuie să închizi ușa celor ce vin să cânte, pentru că vei avea ghinion. În plus, colindătorii trebuie şi ei primiţi cu daruri de post.

 

Se spală în Ajun de Crăciun?

În această zi, gospodinele nu mai au voie să dea cu mătura. Au voie să curețe casa, să își pregătească bucatele pentru ziua de Crăciun, dar nu mai au voie să măture, conform unei tradiții foarte vechi.

 

De asemenea, mulți se întreabă dacă au voie să spele. Preoții explică faptul că nu este niciun păcat să speli în seara de Ajun, pentru că nu este nicio sărbătoare cu cruce roșie. Într-adevăr, o sărbătorim pe Sfânta Eugenia, dar ziua ei nu este marcată cu cruce roșie.

 

În prima și a doua zi de Crăciun sunt sărbători cu Cruce Roșie în calendarul ortodox. Astfel, nu trebuie să facem treburi casnice, mai ales să spălam rufe. De asemenea, nici pe 27 nu putem face aceste activități, pentru că îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *