Calendar ortodox 4 ianuarie 2023. Sărbătoare importantă în zi de post

Am intrat în noul an și sperăm că lucrurile vor merge mai bine decât în 2022. În plan religios, ne așteaptă și în 2023 o mulțime de sărbători importante, pe care trebuie să le respectăm așa cum se cuvine. Astfel, în data de 4 ianuarie  sunt prăznuiţi cei 70 de apostoli, care au slujit după cum Domnul le-a poruncit.

Cei 70 de apostoli, 4 ianuarie

Data de 4 ianuarie 2023 este una foarte importantă pentru credincioși, deoarece în această zi are loc rememorarea celor 70 de apostoli, aleși de Dumnezeu și învățați să smulgă pe oameni din înşelăciunea şi nebunia idolească, şi să-i întoarcă la cunoştinţa cinstirii de Dumnezeu.

 

Cele mai importante scrieri spun că Domnul i-a ales şi i-a trimis câte doi, înaintea Sa, în toate cetăţile şi locurile unde avea să meargă El, spunându-le să aducă mulți oameni de partea lui, pentru că are nevoie de ei, în ciuda faptului că ispite existau la tot pasul: „Secerişul este mult, iar lucrătorii puţini, rugaţi deci pe Domnul secerişului ca să scoată lucrători la secerişul Său” (Luca 10, 2).

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca istoriseşte, în capitolul 10 din Evanghelia sa, cum au fost trimişi aceşti apostoli să vestească pe Hristos, ca nişte înaintemergători ai dreptei credinţe, fiind el însuşi unul din aceşti şaptezeci de ucenici ai Domnului.

Sfinții care au îndurat chinuri grele

Toți acești apostoli au făcut tot posibilul pentru a-i aduce pe oameni pe calea cea dreaptă și pentru a nu-i încălca niciodata voia Domnului. Ei au îndurat chinuri grele și răutăți din partea celor care nu credeau în puterea Lui și nu făceau voia lui Dumnezeu, totul din credință și dragoste pentru Mântuitorul nostru. În final, ei au murit în timp ce-și făceau misiunea și nu s-au dat înapoi niciun pas de la drumul pe care au pornit.

În ceea ce priveşte numele celor 70 de ucenici ai Mântuitorului, Eusebiu, episcopul Cezareei Palestinei, spune în cartea sa cea dintâi (Istoria Bisericească), în capitolul al 12-lea. „Numele fiecăruia din cei doisprezece apostoli ai lui Hristos din destul se încredinţează, din mărturiile Evangheliei, iar pentru cei şaptezeci de apostoli nici un catalog sigur nu se află undeva”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *