Casa Memorială “George Topîrceanu” – Nămăiești

💯Județul Argeș găzduieşte obiective culturale de mare interes, unice în acelaşi timp şi nepreţuite. Unul dintre monumentele acestea este Casa memorială a poetului George Topârceanu (1886-1937), situată la aproximativ 6 km de Câmpulung, în comuna Valea Mare Pravăţ, mai exact, în satul Nămăieşti.

🏡Casă țărănească, cu pridvor larg la etaj, acoperită cu șiță și ridicată de mâini pricepute la început de veac, în 1900, loc în care poetul George Topîrceanu și-a petrecut 8 ani din viață. Casa a intrat în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung prin donația familiei în anul 1958, fiind declarată ulterior monument istoric de interes național.

✔️La intrarea în micul parc, printre pomi, te întâmpină statuia de bronz a poetului, ridicată în 1973 de ofițerul în rezervă Marius Buturoiu, pe soclul căreia sunt așternute ultimele versuri din „Balada morții”.

📜În prezent, casa adăpostește o expoziție memorială permanentă, cuprinzând exponate legate de viața și activitatea poetului, precum o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei și prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vânătoare, bastoane.

🔍Mica expoziție de la parter invită vizitatorii într-o incursiune în timp pentru a cunoaște viața și activitatea poetului, prin intermediul fotografiilor, scrisorilor către familie, documentelor originale sau facsimilelor și publicațiilor.

📎O scară interioară de lemn, element original în arhitectura țărănească, ne conduce la etaj unde, în două încăperi dispuse simetric față de un antreu, a fost recreată atmosfera în care a trăit și a scris George Topârceanu. Către stradă, un dormitor cu mobilier de epocă și multe țesături populare evocă pentru vizitator calmul orelor de odihnă ale poetului.

📌Pașii lui traversau micul hol și ajungeau în camera de lucru unde, la biroul pirogravat, așternea în momente de inspirație versuri care au devenit subiecte de poezii: „Aeroplanul” din poezia cu același nume și celebrul geamantan din „Balada chiriașului grăbit”.

🖌A rămas aşa cum şi-ar fi dorit Topârceanu: o casă primitoare, plină de poveşti, de învăţături şi de scrieri, din care tot trecătorul poate să cunoască cine a fost autorul Baladelor vesele şi triste…

🌐Adresă: DC19, sat Nămăiești, comuna Vale Mare Pravăț, județul Argeș (vizavi de Mănăstirea Nămăiești).

(Sursă: muzeulcampulung.ro, valeamarepravat.ro, wikipedia.org, muscel-info.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *