Ceaiul de MUȘEȚEL – Remediul naturist care face minuni!
Mușețelul nu este util doar în problemele minore de sănătate, ci și în afecțiuni mai grave. Florile de mușețel sunt bogate în ulei eteric, colină, vitaminele C și B1, calciu, zinc, cupru, fosfor, siliciu, fier și mangan, acizi organici și glucide.
Această plantă are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antidepresive, antiinflamatoare, antidiareice, hepatoprotectoare, antidiabetice și anticancerigene, antispastice, antialergice, sudorifice, emoliente, analgezice, anestezice locale și cicatrizante.
Mușețelul ajută la regenerarea țesuturilor și la reglarea metabolismului pielii. Este în mod special eficient și împotriva ulcerelor stomacale, datorită efectelor benefice asupra mucoasei gastrice.
Indicații terapeutice
Cea mai comună formă de administrare a mușețelului este ceaiul. Se prepară prin infuzarea florilor în apă clocotită.
Se folosește 1 linguriță de flori uscate la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se strecoară.
Se beau câte 1-2 căni de ceai pe zi, în următoarele afecțiuni: gastrită hiperacidă, ulcer gastric, balonare, enterocolită, colici abdominale, stimularea hepatică, ulcere gastrice, astm bronșic.
În gripă se crește cantitatea la 2-3 căni de ceai pe zi. Părinților pot da copiilor ceai de mușețel împotriva crampelor, colicilor și tulburărilor digestive.
Atenție, ceaiul concentrat de mușețel poate avea efect iritant asupra stomacului, cauzând vărsături sau diaree.
Ceaiul de mușețel poate fi folosit și la inhalații în caz de răceală, guturai și sinuzită, sau la clisme, pentru iritația intestinului gros.
Spălăturile vaginale cu ceai de mușețel se recomandă în leucoree.
În afecțiunile bucale – afte bucale, abcese dentare, stomatite, infuzia caldă de mușețel se ține în gură timp de 5 minute, repetând procedeul de mai multe ori pe zi.
Sub formă de gargară ajută foarte mult la tratarea amigdalitei. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de flori și 200 ml de apă.
Pe lângă utilizarea sa externă, se poate administra și intern, câte 2-3 căni pe zi.
În afecțiunile pielii – conjunctivită, inflamații oculare, coșuri, acnee și răni, se pot face spălături cu ceai de mușețel, sau se pot aplica comprese.
Băile generale cu ceai de mușețel sunt binefăcătoare la nivelul sistemului nervos. Administrat intern, ceaiul de mușețel întărește nervii.