Cele mai bune ceaiuri pentru scăderea colesterolului
De multe ori, nivelurile foarte mari ale colesterolului sunt tratate cu medicamente, in combinatie cu o serie de schimbari in stilul de viata si in alimentatie. Exista multe alimente care te pot ajuta sa tii sub control nivelul colesterolului. Dar ce-ar fi daca ai putea sa reduci colesterolul “rau” (LDL) cu o cana de ceai cald?
Nivelul de colestrol poate fi masurat printr-un test de sange: Colesterol total (sange). In cazul adultilor:
– Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl;
– Colesterolul la limita se situeaza intre valorile 200 si 239 mg/dl;
– Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg/dl;
Colesterolul LDL poate fi redus cu ajutorul unor ceaiuri, inainte ca nivelul acestuia sa creasca dincolo de limitele considerate normale, care contribuie la o sanatate mai buna a inimii tale si la un risc redus de boli coronariene.
Inainte de a incerca oricare dintre aceste ceaiuri, nu uita sa ceri sfatul unui medic specialist despre remediile din plante care scad colesterolul.
1. Ceaiul verde
Este folosit pentru scaderea in greutate, retentia de apa si multe alte afectiuni. Aceeasi antioxidanti puternici care au fost folositi in multe scopuri medicinale pot fi responsabili si pentru scaderea riscului de boli de inima, prin faptul ca reduc nivelul colesterolului LDL.
2. Ceaiul de anghinare
Ceaiul facut din anumite parti ale plantei poate sa aiba functii similare cu medicamentele din clasa statinelor, in sensul ca anghinarea impiedica activitatea enzimei responsabile de coagularea colesterolului in ficat.
Beneficiile ceaiului de anghinare pot include si o crestere in ceea ce priveste productia de bila, avand proprietati de detoxificare.
Cum prepari ceaiul de anghinare?
Faci o infuzie dintr-o lingurita de frunze de anghinare, lasate intr-o cana cu apa fierbinte si bei 2 cani de ceai pe zi. Dupa 2 saptamani, la recomandarea medicului, cantitatea de frunze de anghinare poate fi marita la 2 lingurite.
3. Ceaiul de papadie
Papadia are numeroase proprietati benefice, fiind recomandata si in cazul persoanelor care au o dieta dezechilibrata, bogata in grasimi, cat si in cazurile de hipercolesterolemie. Preparatele din papadie sunt utile si in afectiunile hepato-biliare.
Cum prepari ceaiul de papadie?
Din papadia intreaga, frunze si radacini, poti sa prepari infuzia din 2 lingurite de planta, la o cana cu apa fierbinte. Bei 2 cani de ceai de papadie pe zi sau dupa cum iti recomanda medicul fitoterapeut.
4. Ceaiul de schinduf
Schinduful poate sa impiedice corpul sa absoarba foarte mult colesterol. Si desi nu este foarte des asociat cu faptul ca poate fi preparat sub forma de infuzie, din schinduf se poate obtine o bautura unica si aromata.
Cum prepari ceaiul de schinduf?
Oparesti 2 linguri de seminte macinate de schinduf in 250 ml de apa clocotita. Lasi sa se infuzeze 3 ore, fierbi compozitia nu foarte mult, si bei compozitia calduta.
5. Ceaiul de scorus de munte
Pentru ca contin taninuri, fructele de scorus de munte au multe proprietati benefice, unele astringente, fiind indicate in colesterolemie.
Fructele de scorus de munte sunt recomandate pentru ca reduc nivelul colesterolului in sange, diminueaza oboseala si intarzie procesul de imbatranire. Cere sfatul medicului fitoterapeut, iar daca acesta iti recomanda, poti incerca ceaiul din fructe uscate.
Cum prepari ceaiul de scorus de munte?
Din fructe uscate de scorus de munte poti sa prepari o infuzie (ceai), folosind o lingura de fructe la o cana cu apa clocotita. Bei 2-3 cani de ceai pe zi, la recomandarea medicului.
Nu uita ca fructele de scorus de munte pot fi mancate si ca atare.