Cum sa intelegem cand corpului ii lipseste calciu
Ce rol joaca calciul in organism?
In primul rand, calciul este un material de constructie pentru tesutul osos si dentar. Contine de la 1 la 1,8 kg de calciu (in functie de varsta si sex), care reprezinta 99% din totalul elementului continut in organism.
Copiii au nevoie de calciu pentru formarea corecta a scheletului, cresterea normala si dezvoltarea dintilor. Adulti – pentru a mentine densitatea si rezistenta tesutului osos, care este in mod constant expus la microtraumatism si trebuie restaurat.
Restul de 1% din calciu se afla in celule si lichid intercelular.
-indeplineste o functie metabolica: furnizarea de substante nutritive si detoxifiere celulara;
-transfera informatii intre celule;
-responsabil pentru contractiile musculare, inclusiv ritmul cardiac;
-are efecte antiinflamatorii si antialergice.
Este posibil sa obtineti calciu numai din alimente?
Daca exista suficiente surse alimentare de calciu in dieta, activitatea tractului gastro-intestinal este ajustata, nu exista deficienta de vitamina D si abuz de cafea si alcool, atunci nu trebuie sa luati calciu suplimentar.
Mai ales calciu se gaseste in branzeturile tari, invechite. De asemenea, bogate in calciu sunt urmatoarele alimente :
Produse lactate acre fara adaos de zahar: branza de vaci naturala, iaurt, chefir cu termen scurt de valabilitate in ambalaje din sticla sau hartie, precum si produse din lapte de capra si oaie.
Galbenus de ou.
Seminte: susan, mac, in, canepa, amarant, chia, mustar.
Nuci: migdale, nuci, alune, fistic. Acestea trebuie sa fie inmuiate si spalate pentru a neutraliza acidul fitic, care interfereaza cu absorbtia calciului si a altor vitamine si minerale.
Peste si fructe de mare: sardine, crabi, creveti, crustacee.
Legume: toate tipurile de varza, ceapa, masline, verdeata, cu exceptia macrisului si spanacului.
Leguminoase: boabe de soia (inclusiv fasole edamame), fasole etc.
Cum sa intelegeti ca organismului ii lipseste calciu?
Primele simptome ale lipsei acestui element:
-oboseala;
-slabiciune generala;
-somnolenta chiar si cu somn suficient;
-oboseala rapida;
-scaderea imunitatii;
-o tendinta de sangerare, cum ar fi din nas sau sangerarea gingiilor;
-vanatai nerezonabile.
Daca nu luati masuri in aceasta etapa, atunci puteti observa parul fragil, deteriorarea calitatii unghiilor, smaltul dintilor va deveni mai fragil si va aparea cariile.
Care este riscul deficitului de calciu?
Pe masura ce calciul este spalat din tesutul osos in sange, tendinta catre fracturi, luxatii si subluxatii creste. Tinerii experimenteaza periodic dureri articulare caracteristice osteoporozei, iar varstnicii prezinta fracturi ale corpului vertebral .
Daca deficitul de calciu a fost deja diagnosticat, este mai bine sa luati suplimente. Cea mai buna forma asimilabila este citratul de calciu. Se administreaza la o doza de 800-1200 mg pe zi (pentru femeile insarcinate si persoanele in varsta 1500 mg) pe stomacul gol. Calciul este mai bine absorbit prin reactia cu acidul, de exemplu, aportul simultan cu vitamina C sau suc de lamaie). Este necesara si vitamina D, un aport adecvat de proteine animale si un tract gastrointestinal sanatos.
Sursa: fabricatinromania