De ce plâng „fără motiv”? 10 explicații posibile…

Te găsești adesea plângând fără un motiv evident? Sindromul premenstrual, premenopauza, menopauza și depresia pot sta la baza problemei. Deci, stresul, afecțiunea pseudobulbară, disforia postcoitală, deficitul de vitamina B12, scăderea nivelului de zahăr din sânge sau problemele tiroidiene pot fi motive elocvente pentru care plângi „fără motiv”.

Cu toții avem urcușuri și coborâșuri în viață, iar uneori s-ar putea să te trezești în lacrimi fără niciun motiv evident. Nu-ți face griji, se întâmplă celor mai mulți dintre noi. Dar, dacă simți că emoția te copleșește, este important să afli ce se întâmplă cu adevărat.

 

Iată 10 motive care ar putea sta la baza acestor lacrimi.

1. Deprivarea somnului

În medie, un adult are nevoie de aproximativ 7 până la 9 ore de somn pe noapte. Nu obținerea unui somn suficient poate influența modul în care procesezi emoțiile. În mod specific, reactivitatea emoțională este modificată și creierul își pierde capacitatea de a distinge între ceea ce este important și ceea ce este banal sau ușor de gestionat. Rezultatul? Totul ți se pare extenuant și începi să plângi

 

2. Stresul și suprasolicitarea

Stilul tău de viață stresant poate fi de vină dacă te găsești plângând fără niciun motiv. Prin lacrimi, corpul tău găsește o scăpare de la toate aceste tensiuni ascunse. Presiunea extremă te poate face să simți arsuri la nivelul inimii, gol pe interior și epuizat. Poate provoca, de asemenea, simptome fizice cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac sau alte dureri. Deci, dacă ești suprasolicitat, sub presiune tot timpul sau lucrezi într-un mediu plin de conflicte, poate a venit momentul să scapi de acest stres și începi să plângi…

3. Sindromul premenstrual

 

Te simți plângăcioasă sau emotivă în zilele dinaintea perioadei menstruale? Se numește sindrom premenstrual (PMS), și multe femei se confruntă cu această stare de spirit. Această stare încetează, de obicei, odată ce începe perioada menstruală.

4. Perimenopauza și menopauza

 

Dacă te afli la sfârșitul anilor treizeci sau începutul anilor patruzeci, putem vorbi despre un declanșator al acestei stări. Plângi mai repede decât de obicei, iar acest fapt ar putea indica o revoltă hormonală. Schimbările de dispoziție, uscăciunea vaginală, bufeurile și tulburările de somn pot fi semne de perimenopauză sau menopauză. Perimenopauza poate începe cu luni sau chiar ani înainte de menopauză. Este cauzată de o scădere a funcției ovariene și, de obicei, începe cu cicluri menstruale neregulate și se termină cu aproximativ un an, după ultima perioadă menstruală.

5. Disforia postcoitală

Te simți trist sau începi să plângi după amor? Nu ești singurul! Cunoscută ca disforie postcoitală, această afecțiune este caracterizată de sentimente de tristețe, agitație sau anxietate după actul în sine. Un studiu a constatat că 46% dintre femei au experimentat-o cel puțin o dată în timpul vieții. Există foarte puține cercetări științifice despre disforia postcoitală, dar experții sugerează că eliberarea fiziologică, eliberarea emoțională sau hormonală ar putea fi responsabile cu plânsul din senin.

6. Afecțiunea pseudobulbară

Afecțiunea Pseudobulbară este o afecțiune care apare de obicei la persoanele cu leziuni neurologice sau afecțiuni care influențează modul în care creierul procesează emoțiile. Cauzează episoade de plâns brusc, inadecvat, incontrolabil sau de râs. Acesta este de obicei întâlnit la persoanele cu traumatisme cerebrale, scleroză multiplă, demență, boala lui Lou Gehrig (ALS), sau la supraviețuitorii unui accident vascular cerebral și, se crede că, afectează mai mult de un milion de oameni.

7. Deficiența de vitamina B12

Vitamina B12 joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății sângelui și a nervilor și ajută la formarea ADN-ului. O deficiență a acestui nutrient poate duce la depresie și poate provoca slăbiciune, apatie și iritabilitate. De asemenea, poate duce la simptome cum ar fi slăbiciune, oboseală, scădere în greutate, pierderea apetitului, constipație, probleme nervoase, probleme de echilibru, memorie deficitară, confuzie, durere la nivelul limbii sau gurii și anemie megaloblastică. Alimente cum ar fi scoici, ficat de vită, ouă, carne, pește și produse lactate vă pot menține organismul la cota optimă de vitamina B12.

8. Nivelul scăzut de zahăr în sânge

Scăderea zahărului în sânge sau a hipoglicemiei este de obicei observată la persoanele cu diabet zaharat și poate fi un rezultat al întârzierii meselor, al consumului de carbohidrați mai puțin decât de obicei, al exercițiilor intense sau al consumului de alcool. Toate astea pot veni la pachet cu plânsul din senin.

9. Afecțiuni tiroidiene

Afecțiunile tiroidiene, în special hipotiroidismul, o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce hormoni suficienți, poate fi, de asemenea, la baza episoadelor de plâns. Hipotiroidismul apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit glanda tiroidă. Deteriorarea glandei tiroide cauzată de tratamentul cancerului tiroidian sau hipertiroidismului poate fi, de asemenea, un declanșator. Depresia, creșterea în greutate și oboseala sunt simptome comune ale acestei afecțiuni. Alte semne care pot indica hipotiroidismul includ pielea uscată, durerile musculare, modificările de dispoziție, problemele de somn, pierderea poftei de mâncare și sensibilitatea neobișnuită la frig.

10. Depresia

Femeile prezintă un risc mai mare de depresie, în timpul sarcinii. Se crede că modificările hormonale din timpul sarcinii pot influența celulele creierului și pot duce la anxietate și depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *