DE SUFLET

Legenda Crăciuniței

 

Fara indoiala, frumusetea sa si faptul ca infloreste intr-o zi de mare sarbatoare au facut ca acesta floare sa faca obiectul a numeroase legende.

 

Una dintre ele spune ca Dumnezeu, atunci cand a facut lumea, a poruncit tuturor plantelor sa faca flori cat mai frumoase si sa incante oamenii cu cele mai sublime forme si culori.

 

Fiecare planta s-a straduit sa fie cat mai frumoasa si cat mai admirata, insa una dintre ele, desi facea eforturi uriase ca sa impresioneze, trecea mereu neobservata. Insusi Dumnezeu, vazand sacrificiile acestei flori, ii spuse ca o admira foarte mult si ca va face astfel incat oamenii sa o iubeasca.

 

Cu sangele sau, Dumnezeu ii transforma frunzele din verde, in rosu si o facu sa infloreasca intr-o zi de mare sarbatoare. De atunci, fiecare om si-a dorit sa aiba in casa, macar de Craciun, o floare craciunita, pe care o admira atat pentru frumusetea florilor sale, cat si a frunzelor.

 

O alta legenda, nascuta chiar pe meleagurile unde a fost descoperita planta, in Mexic, spune despre doi copii sarmani, Maria si Pablo, care traiau intr-un satuc umil.

 

In noaptea sfanta de Ajun, ceilalti copii ai satului duceau la biserica, fiecare, un dar pentru a omagia nasterea lui Iisus, insa cei doi erau prea saraci ca sa isi permita acest lucru.

 

In drumul lor spre biserica, cei doi frati au strans cateva plante verzi pe care le-au pus ca ofranda, insa ceilalti au inceput sa rada de gestul considerat josnic. Ca prin miracol, frunzele verzi au devenit rosii si au capatat forma de stea. De la aceasta legenda, craciunita a devenit simbolul stelei din Betleem.

 

De ce să ai o Crăciuniță în casă

Se spune ca cine daruieste o craciunita va avea parte nu doar de sarbatori linistite, ci si de o viata plina de noroc. Insa, pe cat de frumoasa si aducatoare de noroc este, pe atat de benefica este. Planta este una dintre cele mai indragite din Statele Unite, ca dovada, ziua de 12 decembrie a fost desemnata Ziua Nationala a Craciunitei.

 

Trebuie sa stii ca aceasta floare care devine vedeta sarbatorilor de iarna nu este una otravitoare.

 

Multa lume crede ca planta poate otravi aerul din casa, iar daca este folosita in anumite leacuri, poate dauna sanatatii. Evident, nu va recomandam sa o mancati, iar asta nu are legatura cu toxicitatea de care se tot vorbeste.

 

Craciunita face parte din categoria acelor plante care ne fascineaza nu datorita florilor, ci a frunzelor frumos colorate. Frunzele sunt cele care impresioneza. Ele cresc pana in varful crengutelor. Ingrijirea acestei plante presupune multa rabdare si delicatate, asta daca vrei sa o ai si anul viitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *