ACASĂSECRETELE SĂNĂTĂȚII

Lipsa acestei vitamine duce la îngrășare, dureri articulare, melancolie și probleme digestive

Despre Relații

Lipsa acestei vitamine duce la îngrășare, dureri articulare, melancolie și probleme digestive

 

 

Stiai ca, inainte de anul 2000, majoritatea doctorilor au crezut ca niciunul dintre pacientii lor nu ar putea avea deficit de vitamina D?

 

Dar, deoarece tehnologia de masurare a vitaminei D a devenit accesibila, au fost efectuate mai multe studii. Potrivit dr. Michael Holick, unul dintre principalii cercetatori in domeniul vitaminei D, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au raportat ca 32% dintre adultii si copiii din SUA au deficit de vitamina D. Acesta este un numar destul de mare; de aceea, doar pentru acest motiv, este important sa cauti semne de deficit de vitamina D.

 

Cu mai multe cercetari efectuate, Holick crede ca aproximativ 50% din populatia generala poate fi expusa riscului de deficienta a vitaminei D.

 

 

Singura modalitate de a stii sigur daca esti deficit de vitamina D este printr-un test de sange. Dar semnele si simptomele care vin impreuna cu aceasta deficienta ar putea fi de asemenea de ajutor. Daca ti se aplica oricare dintre semnele urmatoare, ar fi o idee buna sa mergi la medicul tau si sa faci testul de sange, pentru ca ai putea fi deficitar cu vitamina D.

 

Piele inchisa la culoare

 

Holick explica faptul ca, daca ai piele mai inchisa, este posibil sa ai nevoie de o expunere de pana la 10 ori mai mare la soare pentru a obtine aceeasi cantitate de vitamina D ca o persoana palida. El adauga faptul ca pigmentul pielii tale actioneaza ca o protectie solara naturala, deci cu cat ai mai mult pigment, cu atat mai mult timp trebuie sa iti petreci la soare.

 

 

Melancolie

 

Conform unui studiu publicat in Jurnalul American de Psihiatrie Geriatrica, unul dintre semnele de deficit de vitamina D este o predispozitie spre melancolie.

 

Pentru a dovedi aceasta teorie, cercetatorii au studiat 80 de pacienti in varsta si au descoperit ca cei care au avut cele mai mici niveluri de vitamina D au avut de 11 ori mai multe sanse de a fi deprimati decat cei care au avut un nivel sanatos de vitamina D.

 

 

Ai cel putin 50 de ani

 

Potrivit Societatii Internationale de Densitometrie Clinica, aproximativ 95% dintre cetatenii in varsta pot avea deficit de vitamina D. Motivul nu este doar pentru ca isi petrec multa vreme in interior; un alt motiv este acela ca produc mai putin atunci cand sunt expusi la soare.

 

Ei adauga ca un individ in varsta de peste 70 de ani produce cu 30% mai putina vitamina D decat o persoana mai tanara cu aceeasi expunere la soare.

 

Obezitate, greutate excesiva sau masa musculara mare

 

Holick explica faptul ca vitamina D este solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca organismul o va colecta. Deci, daca esti supraponderal sau obez, corpul tau va avea nevoie de mult mai multa vitamina D decat media. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care au o multime de muschi si masa corporala, adauga el.

Dureri ale oaselor

 

Holick spune ca multi pacienti care isi viziteaza medicul si se plang de dureri musculare si ale oaselor sunt gresit diagnosticati cu fibromialgie sau sindrom de oboseala cronica. Nu este o greseala mai putin frecventa, dar ceea ce iti recomand este ca, inainte ca medicul sa puna diagnosticul, cere un test de sange pentru vitamina D, pentru a o putea exclude daca este negativ.

 

Transpiratie in zona capului

 

Potrivit lui Holick, capul transpirat este unul dintre primele semne ale deficientei vitaminei D. El adauga ca multi medici obisnuiau sa intrebe mamele noi daca nou-nascutul lor avea un cap transpirat. Excesul de transpiratie la nou-nascuti datorat iritabilitatii neuromusculare este inca descris ca un simptom precoce al deficientei vitaminei D.

 

Probleme legate de intestin

 

Dupa cum am mentionat mai devreme, vitamina D este solubila in grasimi, deci daca ai probleme gastro-intestinale care afecteaza capacitatea organismului de a stoca grasimi, poti avea o absorbtie mai mica a vitaminelor solubile in grasimi, cum ar fi vitamina D, spune Holick.

 

Anumite afectiuni intestinale care sunt comune includ boala Crohn, sensibilitatea la gluten celiaca si non-celiaca si boala inflamatorie a intestinului.

 

Surse de vitamina D

 

Potrivit dieteticienilor din Canada, urmatoarele sunt surse importante de vitamina D: produse din cereale, suc de portocale, iaurt simplu, mezeluri naturale, carne de porc, ficat de vita, somon, oua si fructe si legume. Tine minte, daca ai oricare dintre simptomele mentionate, consulta-ti medicul, pentru ca ai putea avea deficit de vitamina D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *