M-am opărit cu apă clocotită. Am aflat 10 remedii utile în caz de arsuri cu apă fiartă!

Accidentele casnice de tipul acesta se intampla frecvent. Fie ca este vorba de gospodine, fie ca este vorba de copii, sunt situatii in care nu suntem suficienti de atenti si ne oparim cu apa fiarta pentru ceai sau cafea, ori scapam oala de supa, ajungand sa avem arsuri pe anumite suprafete ale corpului.

 

Daca te afli intr-o astfel de situatie si arsura nu este grava, nu ti s-au lipit hainele de piele si constanti ca este superficiala, iti recomandam cateva leacuri, cu ajutorul carora iti poti trata arsurile acasa.

1. Raceste zona arsa cu un jet de apa rece pentru 10-15 minute. Acest lucru ajuta la reducerea deteriorarii tesuturilor si la ameliorarea senzatiei de durere.

 

2. Foloseste albus de ou. Sparge un ou si separa galbenusul de albus. Bate albusul bine si apoi unge zona afectata. Dupa acest procedeu va scadea temperatura de pe zona afectata si nu vor ramane nici semne. Albusul de ou reface pielea datorita proprietatilor sale.

3. Foloseste Aloe Vera. Daca ai in casa o planta Aloe Vera taie o frunza in doua si aplica sucul plantei pe zona afectata. Acesta are proprietati antiinflamatorii si estompeaza durerile.

 

4. Aplica miere sau ceara de albine imediat ce te-ai oparit. Daca ai in casa un borcan cu miere naturala foloseste o lingurita din acesta si unge zona afectata. Este important să o lași mult timp să se usuce. Pe lângă faptul că dezinfectează rănile și vindecă arsurile, mierea de albine extrage lichidul din țesuturi, curățând zona afectată. Totodată, acest produs hidratează și contribuie la regenerarea pielii.

5. Un alt remediu la indemana oricui sunt cartofii cruzi. Îi poti taia felii sau îi poti da prin razatoare si apoi îi poti pune pe rana. Înfasoara zona cu un bandaj si schimba cat de des poti cartofii deja folositi cu altii cruzi.

 

6. Un leac din batrani, util pentru momentele cand te oparesti cu apa clocotita, este faina de grau. Daca ai la dispozitie o punga cu faina alba, baga mana in ea sau aplica faina pe zona afectata si las-o sa actioneze timp de 20 de minute. Te va scapa de basici si de durere.

7. Folosește oțet. Acesta previne infecțiile. Datorită proprietăților sale astringente și antiseptice, oțetul este printre cele mai bune remedii naturale pentru arsuri minore. Aplică oțetul pe zona afectată și lasă-l să acționeze 1-2 ore. Reaplică de mai multe ori pe zi, pentru a grăbi regenerarea și vindecarea leziunii.

 

8. Aplica ulei esențial de lavandă. Acesta are proprietăți antiseptice și analgezice, fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru arsuri. În plus, uleiul de lavandă reduce riscul ca leziunea să lase o cicatrice. Reaplică pe parcursul zilei, pentru a grăbi procesul de vindecare.

9. În farmacie se gaseste Crema Unguent Cicatrizin, un produs pe baza de extracte naturale de tataneasa, musetel, galbenele, sunatoare cu efecte antiinflamatoare, cicatrizante etc.

 

Unguentul Cicatrizin este recomandat pentru a accelera procesul de vindecare a ranilor si pentru a reface tesuturile lezate. Principiile sale bioactive contribuie la regenerarea celulara si hidrateaza tesuturile. Unguentul se aplica in strat subtire pe zona afectata si se maseaza usor, pana cand produsul este absorbit in piele.

10. Un alt remediu pe care il poti gasi la farmacie este spray-ul Oximed. Acesta se pulverizeaza (dupa agitarea flaconului) timp de 2-3 secunde la nivelul zonei de tratat, de la o distanta de 15 cm. Oximed se aplica dupa curatirea prealabila a pielii, atunci cand este posibil. Administrarea se repeta de 2-4 ori pe zi.

 

Leacurile si remediile de mai sus sunt utile doar pentru arsurile superficiale si care nu au afectat o portiune mare de piele. Pentru arsurile grave, cu tesutul afectat in profunzime si cu o intindere mare, este nevoie sa ceri ajutor de specialitate pentru a evita probemele ulterioare care pot aparea.

Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *