Medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin!”

V-ați gândit vreodată că dacă mâncați desertul pe stomacul gol și nu la sfârșitul unei mese principale, așa cum se obișnuiește, șansele de a vă îngrășa pot crește considerabil?

Ei bine, acest lucru este adevărat, conform medicului nutriționist Mihaela Bilic. Medicul a explicat, într-o emisiune TV, care este mecanismul prin care dulciurile sunt procesate de organism și cum ajungem să ne îngrășăm.

 

„Desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât atunci când e mâncat pe burta goală.

 

Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/carbohidrații trec în sânge.

 

Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sânge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.

Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol.

 

Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică.

 

Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă”, a relatat medicul Mihaela Bilic.

 

Nutriționistul a mai explicat și că zahărul consumat pe stomacul gol provoacă senzația de foame:

 

„Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame.

Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Zahărul se joacă cu glicemia noastră sus-jos ca dinții unui fierăstrău și în loc să ne sature, mai degrabă ne deschide apetitul.

 

Zahărul cere alt zahăr și dulciurile mâncate pe burta goală chiar îngrașă mai tare!”, a încheiat Bilic.

 

Așadar, desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât atunci când e mâncat pe burta goală!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *