O ceapă tăiată în 4 previne răceala dacă o pui în cameră, pe timpul nopții!
Ceapa este un igredient comun intr-o multime de retete culinare de pe mapamond. Totusi, pe langa aroma sa unica, pe langa abilitatea de a da gust oricarui preparat, ceapa are proprietati medicinale care o transforma intr-un aliat puternic atunci cand apar probleme de sanatate.
Ceapa cruda are proprietati antibacteriene și antivirale puternice, prin care distruge agenții patogeni din aer și din corp. Absoarbe germenii din aer, prevenind infiltrarea lor in organism si imbolnavirea.
Aceasta leguma miraculoasa este extrem de puternica impotriva racelii si nu numai. Datorita proprietatilor sale terapeutice, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ceapa ca fiind un ajutor impotriva infectiilor respiratorii, congestiilor, tusei si bronsitei.
Se crede ca poti preveni raceala daca pui in camera, pe timpul noptii, o ceapa taiata sau cat mai aproape de pat. Mirosul puternic al cepei va desfunda nasul, va curăța tractul respirator și va ajuta sa respirati mai bine.
De unde își are originea această teorie?
Potrivit Asociației Naționale a Cepei (National Onion Association), legenda că ceapa poate trata gripa și răceala își are originea de prin secolul 14.
De asemenea, în timpul epidemiei de ciumă, oamenii considerau că îmbolnăvirea se produce prin intermediul „aerului nociv”, ce miroase urât. Din acest motiv, în jurul bolnavilor era pusă ceapa, pentru a „preveni” infectarea.
Mai recent, în anul 1918, în timpul „gripei pandemice”, au murit milioane de oameni. Se spune ca o familie ar fi rămas sănătoasă în timpul pandemiei de gripă, după ce a pus ceapă în toată casa.
„Un medic vizita familiile mai multor fermieri pentru a-i ajuta sa combata epidemia. Multi dintre fermieri se imbolnavisera si murisera. Doctorul a ajuns la casa unui fermier si, spre surprinderea lui, toata lumea era santaoasa.
Cand l-a intrebat doctorul pe fermier daca a facut ceva special, sotia acestuia a raspuns ca in fiecare camera (pe vremea aceea casele nu aveau mai mult de doua camere) a pus intr-un vas, cate o ceapa necuratata.
Doctorului nu i-a venit sa creada si a cerut una dintre cepe pentru a o analiza la microscop. Cand a analizat aceasta ceapa, a gasit virusul gripei in ceapa, care in mod evident absorbise virusul, tinandu-l la distanta de membrii familiei”.
Potrivit cercetatorilor, proprietatile miraculoase ale cepei provin de la substantele puternice pe care ceapa le contine. Ea contine compusi sulfurici precum sulfoxizii si thiosulfinatii care ii dau mirosul puternic si ne fac sa lacrimam atunci cand o taiem.
Mai mult, acesti ingredienti puternici previn si lupta impotriva bolilor de inima si cancerului, imbunatatesc sistemul imunitar si previn aparitia a numeroase boli.
Ceapa, de asemenea, este bogata in quercetina, un antioxidant puternic, de cinci ori mai eficient decât vitamina C. Quercetina îmbunătățește capacitatea de apărarea a organismului în faţa bolilor, reduce infecția tractului respirator superior şi numărul zilelor de boală.