Otetul este cheia pentru prosoape moi, haine mai albe si multe altele

Probabil ca ati folosit otet la gatit pentru a condimenta o salata sau poate pentru a face o marinata rapida. Daca sunteti putin mai constient de mediu, s-ar putea sa-l fi folosit si pentru a va curata blaturile.

Dar te-ai gandit vreodata sa o folosesti in rufele tale? Otetul ofera o alternativa ieftina si mai sanatoasa pentru dvs., familia dvs. si mediul inconjurator. Otetul alb distilat are multe utilizari si, atunci cand este utilizat in rutina obisnuita de spalare, poate indeparta petele, inmoaie prosoapele si scapa de mirosuri.

Cum actioneaza otetul ca agent de curatare?

Otetul este foarte acid, motiv pentru care este un agent de curatare atat de eficient. Cu un pH de 2,5, produsul alb distilat este cel mai potrivit pentru curatarea gospodariei, iar aceasta aciditate poate dizolva spuma de sapun, petele de apa tare si chiar lipici lasat in urma de autocolante.

Este important de retinut ca pH-ul variaza in functie de tipul de produs utilizat. De exemplu, otetul a carui concentratie poate ajunge la 10% acid acetic, are un pH de aproximativ 2,0. Pentru rufe, este mai bine sa ramaneti la o solutie obisnuita de 5%.

6 utilizari de otet alb la rufe:

Atunci cand este utilizat corect, otetul alb poate rezolva multe probleme legate de rufe. Iata cum acest lichid acid poate imbunatati calitatea rufelor:

1. Te scapa de mirosuri

Rufele tale sunt acoperite cu mucegai, hainele tale au un miros neplacut? Otetul poate distruge bacteriile care provoaca aceste mirosuri.

Pentru prosoapele cu mucegai, adaugati doua cani de otet distilat cu apa la o masina de spalat umpluta cu apa fierbinte, adaugati prosoapele si rulati ciclul normal.

Pentru a va dezodoriza hainele, adaugati o jumatate de cana de otet la ciclul de clatire.

Pentru mirosuri deosebit de puternice, care sunt greu de indepartat, inmuiati mai intai obiectele intr-o solutie obtinuta dintr-o cana de otet amestecat cu apa rece si lasati-le sa stea timp de douazeci de minute inainte de a le spala.

2. Indeparteaza petele

Pentru a indeparta petele, pulverizati zona afectata cu otet si lasati-o sa stea timp de zece pana la cincisprezece minute inainte de a o spala. Daca este o pata usoara, puteti inmuia obiectul intr-un amestec de o cana de otet si doua cani de apa fierbinte.

Puteti elimina petele incapatanate folosind o pasta facuta dintr-o lingura de bicarbonat de sodiu si otet, dar faceti-o cu cumpatare.

3. Protejeaza culorile

Spuma de sapun se poate lipi adesea de fibrele hainelor tale. Obiectele intunecate pot deveni mai deschise dupa mai multe spalari. Pentru a evita acest lucru, adaugati o jumatate de cana de otet alb in ultimul ciclu de clatire si pastrati culorile intunecate.

4. Lupta impotriva electricitatii statice

Hainele tale ies cu multa electricitate statica, scame sau par de animal? Adaugarea unei jumatati de cana de otet la ciclul de clatire al masinii de spalat va poate rezolva problema.

5. Folositi-l ca balsam

Deoarece descompune reziduurile de detergent, otetul poate fi folosit pentru a va inmuia hainele, lenjeria si prosoapele. In loc sa utilizati un balsam comercial, adaugati o jumatate de ceasca de otet in distribuitorul de balsam al masinii si lasati magia sa functioneze.

6. Pastreaza culoarea hainelor

Uneori culoarea hainelor tale se poate stompa. Daca vi se intampla acest lucru, adaugati o ceasca de otet la ciclul de spalare impreuna cu detergentul obisnuit pentru a inversa problema.

Daca hainele albe incep sa se estompeze, incercati sa adaugati o ceasca si jumatate la ciclul de spalare. Pentru petele incapatanate de sub brat, inmuiati articolele albe intr-o jumatate de sticla de apa fierbinte amestecata cu doua cani de otet peste noapte inainte de a le spala.

Precautii atunci cand folositi otet.

Este important sa folositi otetul corect pentru a nu va deteriora hainele sau masina de spalat. Retineti urmatoarele instructiuni data viitoare cand va spalati rufele:

Il puteti folosi in acelasi timp cu detergentul, dar nu le amestecati. Adaugati-l la ciclul de clatire dupa terminarea detergentului.

Unde si cand il adaugati in ciclul de spalare depinde de ceea ce incercati sa realizati. Daca doriti sa va inmuiati hainele, adaugati-le in partea de dedurizare a tesaturilor. Pentru a scapa de mirosuri, adaugati-l direct in vasul de spalare in timpul ciclului de clatire. Pentru a va straluci hainele, adaugati-le la dozatorul de înălbitor. Aveti grija cand il utilizati pe tesaturi mai delicate. Daca este prea concentrat, ii poate pata de fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *