Plăcintă cu mere – rețetă tradiționlă
INGREDIENTE
Pentru blaturi
- 500 g făină;
- 200 g unt moale/untură;
- 100 g smântână;
- 1 ou;
- 150 g zahăr;
- 2 fiole zahăr vanilat;
- 10 g praf de copt;
- 1 vârf de cuțit de sare;
Pentru umplutură
- 1, 5 kg mere;
- 3 linguri zahăr;
- 1 linguriță cu vârf scorțisoară pudră;
MOD DE PREPARARE
Plăcinta cu mere este, cu siguranță, desertul copilăriei pentru mulți dintre noi. Este un preparat care se face cu minim de efort și cu bani puțini. Plăcinta cu mere este una dintre cele mai simple, aromate, gustoase și fragede prăjituri pe care le poți face acasă, fără să petreci prea mult timp în bucătărie sau să-ți golești portofelul. Învață rețeta tradițională pentru plăcintă cu mere!
- Începem cu umplutura, ca să aibă timp să se răcească în timp ce ne ocupăm de aluat.
Pentru a face umplutura plăcintei cu mere, spală merele, dă-le pe răzătoarea mare (cu tot cu coajă, dacă nu te deranjează). Pune-le la calit într-un vas care nu lipește, cu 3-5 linguri de zahăr. Adaugă și scorțișoara după 5 minute. Amestecă ocazional și, când se mai evaporă zeama, dă de pe foc și lasă la răcit.
- Trecem la aluat
Într-un castron mare, freacă untul cu zahărul. Adaugă esența de vanilie și oul și bate ușor până obții un rezultat cremos. Pune și smântâna, amestecă până la omogenizare.
Separat, pentru a pregăti aluatul de plăcintă cu mere, combină făina cu sarea și praful de copt apoi adaugă peste amestecul cremos de mai sus, amestecând bine cu o lingură de lemn. Când aluatul care se formează se întărește și nu mai merge amestecat cu lingura, frământă cu mâna.
Când nu mai e lipicios aluatul pentru plăcinta cu mere, împarte-l în 2 bile egale. Presară făină pe masă și întinde cu făcălețul una din cele 2 bile (cât să-ți acopere tava în care vrei să faci plăcinta). Pune prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra.
Întinde și a doua bilă de aluat (fix cum ai procedat cu prima) și apoi acoperă cu ea umplutura din tavă.
Dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când observi că s-a copt aluatul.
Scoate din cuptor și lasă puțin la răcit. Presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei și porționeaz-o.