Prăjitură de casă la tavă, rapidă și aromată – Prăjitură cu blat de mac și cremă de vanilie – Rețetă de nota 10+
Ingrediente necesare pentru blat:
- 8 albușuri
- 4 gălbenușuri
- 130 g zahăr
- 50 g migdale tocate mărunt
- 50 g migdale măcinate
- 120 g semințe de mac
- 100 g fulgi de cocos
- Câteva picături esență de migdale
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 170 ml apă
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 linguriță zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 450 ml lapte
- 125 ml zeamă de lămâie
- 120 g zahăr
- 2 linguri zahăr vanilat
- 2 plicuri budincă de vanilie
- 4 gălbenușuri
- 250 g unt (la temperatura camerei)
- 70 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru decor:
- 100 g ciocolată cu lapte
- 100 g ciocolată neagră 70%
- 230 ml frișcă lichidă 30%
- Fulgi de cocos
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm albușurile spumă tare, încorporând treptat zahărul.
Încorporăm gălbenușurile după care încoporăm și migdalele tocate mărunt, migdalele măcinate, semințele de mac, fulgii de cocos și esența.
Tapetăm o tavă de 25×30 cm cu hârtie de copt și transferăm aluatul pregătit în ea.
Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 minute. După coacere, lăsăm blatul să se răcească complet.
Pentru cremă, punem jumătate din cantitatea de lapte la fiert. Adăugăm zahărul tos și cel vanilat.
Separat, amestecăm laptele rămas cu praful de budincă, zeama de lămâie și gălbenușurile.
Când laptele dă în clocot, adăugăm compoziția de budincă și amestecăm continuu până crema se îngroașă.
O luăm de pe foc și îi acoperim suprafața cu folie alimentară, o lăsăm să se răcorească până ajunge la temperatura camerei.
Mixăm untul spumă împreună cu zahărul pudră după care încorporăm și crema în 3-4 tranșe, mixând până la omogenizare.
Ne întoarcem la blat: îl scoatem din tavă și îndepărtăm hârtia pe care s-a copt. Punem hârtia înapoi în tavă. Tăiem blatul în două și punem un blat în tavă.
Amestecăm ingredientele necesare pentru sirop și însiropăm blatul din tavă.
Peste blat întindem 2/3 din crema pregătită și acoperim cu al doilea blat pe care îl însiropăm cu siropul rămas.
Întindem deasupra crema rămasă.
Pentru decor, amestecăm frișca lichidă fierbinte cu cele două tipuri de ciocolată. Lăsăm deoparte pentru 15-25 minute (amestecăm ocazional) după care turnăm glazura deasupra stratului de cremă.
Presărăm fulgi de cocos deasupra și dăm prăjitura la frigider peste noapte.
Savurați cu poftă! Poftă bună!