SPANACUL – „mătura” STOMACULUI și a COLONULUI
Spanacul este unul din cele mai revitalizante verdețuri care apar odată cu venirea primăverii.
Acest super-aliment conține numeroși nutrienți care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv, și la curățarea întregului organism, îndeosebi a tubului digestiv (cavitatea bucală, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subțire și gros).
În general, alimentele bogate în clorofilă, adică verdețurile, ajută la curățarea tractului digestiv, a colonului și a ficatului. Din această categorie fac parte spanacul, măslinele verzi, varza, prazul și mazărea.
Spanac Pentru Curățarea Stomacului și Colonului
Clorofila aderă la căptușeala peretelui intestinal și elimină bacteriile putrefiante din colon, ajutând totodată la vindecarea mucoasei tractului gastrointestinal.
Spanacul acționează și ca un stimulant pentru secreția biliară și pancreatică, și prin aceasta accelerează procesele digestive. Grație acestui efect, spanacul previne greața și unele tulburări digestive care pot provoca diaree.
Consumul de spanac crud ajută la reglarea tranzitului și previne constipația. Unele surse susțin că sucul de spanac, câte 500 poate remedia și cea mai rebelă stare de constipație.
Studiile recente au arătat că frunzele de spanac conțin compuși complecși care cresc secreția mucusului, o substanță care protejează stomacul de substanțele dăunătoare eliberate de acidul clorhidric. Acest lucru reduce riscul de ulcer stomacal.
Pe lângă efectele sale detoxifiante și purificatoare, spanacul reduce semnificativ apetitul. Datorită bogăției de fibre alimentare conținute, spanacul ne menține sătui.
Este un aliment extrem de nutritiv. Conține o cantitate mare de vitaminele K și A, acid folic, mangan, magneziu, fier, calciu, vitaminele B1, B2, B3, B5 și B6, vitaminele C și E, potasiu, fosfor, zinc, proteine, Omega-3, seleniu și cupru.
Spanacul este de asemenea bogat în flavonoide, antioxidanți care combat toxinele cauzatoare de cancer, îndeosebi la nivelul colonului.
Cum se consumă spanacul
Spanacul trebuie consumat proaspăt. Fierberea nu este indicată, nici măcar prepararea la aburi, deoarece vitaminele conținute sunt solubile în apă, și se pot pierde.
Cel mai ușor este să-l consumăm pur și simplu crud, în salate. Vom beneficia astfel de maximul său de nutrienți.
La capitolul contraindicații, spanacul nu este cea mai bună alegere pentru persoanele care suferă de boli de ficat, inflamații gastro-intestinale, litiază urică sau reumatism.