18 plante care nu trebuie sădite alăturat, dacă vreți să aveți o grădina productivă

Grădinăritul este atât captivant, cât și distractiv dar asta nu înseamnă că ar trebui să vă apucați fără să știți câte puțin din ce aveți de făcut. Puteți avea întotdeauna o grădină plină de fructe și legume diferite, dar este nevoie de o planificare adecvată pentru a afla UNDE trebuie să plasați aceste culturi pentru a vă asigura că vor crește sănătoase și puternice.

Acest lucru se datorează faptului că unele plante și legume nu sunt compatibile între ele, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie plantate împreună.

Noțiuni de bază privind incompatibilitatea plantelor

Uneori, plantele cu înălțimi diferite nu cresc bine împreună, cum ar fi roșiile și alte plante mai mici.

 

Unele plante necesită niveluri diferite de umiditate, în timp ce altele sunt mai sensibile la boli. Menținerea acestor culturi predispuse la boli departe de alte plante poate contribui la reducerea posibilelor infecții, pe o suprafață mică de pământ.

 

Există plante care deteriorează chimic alte plante sau chiar împiedică creșterea lor. Aceste plante, numite alelopate, lasă în urmă substanțe chimice care dăunează sau ucid alte culturi.

 

Majoritatea plantelor menționate în acest articol sunt alelopate, așa că acordați-le atenție și nu le plantați împreună. Plantele alelopate pot îngreuna amenajarea grădinii, dar un pic de planificare din partea dvs. poate preveni eșecul culturilor.

 

Mai jos sunt 18 plante care nu cresc bine atunci când sunt cultivate împreună.

 

1. Floarea soarelui emite un produs chimic din rădăcină care împiedică plantele din apropiere să crească. Acesta va afecta o suprafață de aproximativ 12 centimetri în jurul plantelor, așa că ține departe alte culturi. Rețineți că și cojile de semințe de floarea soarelui conțin substanțe chimice toxice care vor distruge iarba și alte plante din jur. Recoltați întotdeauna pălăriile înainte de a începe să cadă semințele. Întrucât plantele de floarea-soarelui cresc destul de mult în înălțime, acestea pot umbri alte plante iubitoare de soare.

 

 

2. Morcovii nu vor crește bine dacă sunt plantați lângă mărar. În plus, morcovilor nu le place să împartă spațiul cu plante cu păstăi.

 

3. Fasolea și mazărea au efecte negative asupra anumitor plante, în special a diferitelor soiuri de ardei. Sfecla este, de asemenea, afectată.

 

4. Familia Alliaceae precum ceapa, usturoiul, prazul și hașma (ceapa franțuzească) vor împiedica fasolea și mazărea să crească.

 

5. Sfecla nu va crește bine în apropierea plantelor de muștar sau a celor care produc păstăi.

 

6. Salata verde este ușor de cultivat, atât timp cât o plantați departe de fasole, sfeclă și pătrunjel.

 

7. Varza de Bruxelles nu crește bine lângă căpșuni sau roșii.

 

8. Varza plantată alături de conopidă le face sensibile la Plasmodiophora brassicae (hernia rădăcinilor de varză). Aceasta face ca rădăcinile plantei să se umfle și să nu poată prelua apa, ceea ce ucide planta. Ridichile și roșiile nu cresc bine lângă varză și conopidă.

 

9. Țelina poate fi un pic dificil de crescut în condiții normale. Pentru a asigura o creștere optimă, țineți țelina departe de păstârnac sau cartofi.

 

10. Galbenelele sunt adesea incluse în grădinile de legume, deoarece țin departe de mulți dăunători. Cu toate acestea, florile, viu colorate, pot îngreuna creșterea plantelor cu pastăi.

 

11. Porumbul trebuie separat de roșii, deoarece ambele sunt vulnerabile la o infecție fungică comună. Dacă roșiile sunt infectate, acestea vor infecta porumbul dacă au fost plantate împreună. Porumbul și roșiile sunt sensibile și la viermele de bumbac (numit și viermele de porumb și viermele de roșii).

 

12. Cartofii nu sunt compatibili cu multe plante. Pentru a evita acest lucru, creșteți cartofii într-un colț îndepărtat al grădinii. Chiar dacă și cartofii și roșiile aparțin aceleiași familii, nu cresc bine când sunt plantate împreună. Cartofii încetinesc creșterea roșiilor și devin mai sensibili la Phytophthora (mana cartofilor) dacă plantele sunt cultivate împreună. Când rotiți culturile, nu plantați cartofii acolo unde au crescut roșiile în anul precedent și invers. Plantați cartofii departe de castraveți, pepeni, dovlecei, floarea-soarelui, roșii și napi.

 

13. Castraveții. Grădinarii novici consideră că este ușor să cultive castraveți, dar rețineți că acestor legume nu le priește să fie plantate în preajma conopidei, cartofilor, roșiilor sau orice plantă aromată puternic precum busuioc, coriandru, lavanda, rozmarinul și cimbru.

 

14. Gulia este o legumă cruciferă din familia verzei, care nu crește bine atunci când este plantată în apropierea plantelor cu păstăi, a căpșunilor sau a roșiilor.

 

15. Broccoli și conopida nu vor crește bine lângă ardei, căpșuni, roșii și dovlecei de toate tipurile.

 

16. Pepenii sunt sensibili la ciupercile dovleceilor. De asemenea, trebuie ținuți departe de castraveți și cartofi.

 

17. Sparanghelul necesită ceva spațiu, deci nu lăsați alte plante să crească prea aproape. Este deosebit de sensibil și are o slabă dezvoltare atunci când este plantat lângă usturoi, ceapă și cartofi.

 

18. Roșiile nu vor crește bine atunci când sunt plantate lângă coriandru și castraveți.

 

Amenajarea grădinii poate fi destul de simplă dacă știiți cum să o pregătiți. Decideți ce plante sunteți dispuși să cultivați și faceți un plan de dispunere adecvat, pentru a profita la maxim de grădina dvs.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *