Apa de Stafide – benefică pentru ficat, inimă, digestie și anemie (cum se prepară)

Fără îndoială, cafeaua nu poate fi înlocuită cu nimic pe măsură. Ea își are rolul ei în dieta noastră, iar beneficiile ei nu pot fi contestate.

Apa de stafide poate fi însă considerată un echivalent al cafelei datorită efectelor sale energizante naturale.

Fructele uscate au o densitate energetică ridicată, iar consumul lor ne poate aduce numeroase beneficii.

Stafidele, în special, conțin o cantitate mare de zaharuri naturale – de unde și calitățile lor energizante. Conțin de asemenea fier, potasiu și calciu – nutrienți care susțin rezistența fizică și psihică.

Indienii le folosesc cu regularitate („kishmish”) în deserturile lor. La noi, stafidele sunt incluse de obicei în aluaturi sau creme pentru brioșe, cozonac, pască, prăjituri.

Un mod inedit de a servi stafidele și de a beneficia de calitățile lor nutriționale și energizante este înmuierea lor în apă. Apa de stafide este o rețetă inspirată tot din bucătăria indiană.

Stafide înmuiate în apă

Indienii înmoaie stafidele în apă seara și le consumă a doua zi dimineața pe stomacul gol.

Dr. Anju Sood, nutriționist în orașul Bangaluru, spune că stafidele hidratate în apă sunt mult mai sănătoase decât stafidele crude, consumate ca atare.

Asta deoarece nutrienții din pielița exterioară se dizolvă în apă. Acest lucru înseamnă că vitaminele și mineralele se vor absorbi mai bine în corp. Inclusiv capacitatea lor antioxidantă crește prin hidratarea în apă.

Apa de stafide – beneficii

Cei mai mari beneficiari ai consumului zilnic de stafide înmuiate în apă sunt hipertensivii, anemicii, copiii aflați în creștere și sportivii.

– Ajută ficatul, digestia și imunitatea.
– Reglează nivelul tensiunii arteriale: potasiul din stafide ajută la echilibrarea conținutului de sare din corp și contribuie la reglarea presiunii arteriale.
– Combate constipația: fibrele din stafide au efecte laxative, mai ales când sunt dizolvate în apă.
– Ajută la scăderea în greutate: consumate cu moderație, stafidele hidratate țin apetitul și nivelul zahărului din sânge sub control.

– Susține imunitatea: vitaminele C și B din stafide întăresc funcția sistemului imunitar și implicit rezistența la infecții.
– Previne anemia: datorită conținutului de fier, vitamine din grupul B, mangan, cupru și acid folic stafidele ajută la producția de celule roșii de sânge și creșterea nivelului de hemoglobină.
– Susține sănătatea oaselor: acest beneficiu se datorează conținutului de bor din stafide, un mineral important pentru formarea oaselor și menținerea densității osoase; stafidele conțin de asemenea calciu.

– Previne pierderile de memorie: fosforul și vitamina C îmbunătățesc memoria; stafidele sunt recomandate îndeosebi vârstnicilor și persoanelor care învață.
– Probleme stomacale: magneziul și potasiul din stafide neutralizează aciditatea excesivă a stomacului.
– Combate halena: stafidele au proprietăți antibacteriene și pot contribui la igienizarea orală și îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii.

Alte beneficii ale stafidelor înmuiate în apă:

– îmbunătățirea funcției ficatului,
– diminuarea stării de oboseală și slăbiciune,
– protejarea vederii (datorită beta-carotenului și vitaminei A),
– întărirea firului de păr (datorită fierului, potasiului și vitaminelor B),

– reducerea inflamațiilor (datorită polifenolilor),
– prevenirea răcelilor și a altor infecții respiratorii (datorită vitaminei C),
– prevenirea cariilor dentare (datorită acidului oleanolic),
– detoxifierea corpului (datorită fibrelor care se umflă în apă).

4-6 stafide pe zi pot ajuta digestia, pot crește energia corpului, pot reduce acidoza, nivelul tensiunii arteriale și a insulinei, amețeala, febra și durerile de spate.

Cum se prepară apa de stafide

Contra anemiei, se pun 15-25 de stafide într-un pahar cu apă și se lasă la înmuiat de seara până dimineața. A doua zi se consumă stafidele și se bea apa. Efectul anti-anemic și energizant crește dacă se adaugă și câtva nuci.

Ingrediente:
– 150 g de stafide,
– 2 căni de apă.

Metodă:

Stafidele trebuie spălate mai întâi. Puneți apa într-o cratiță mică. Când începe să clocotească, adăugați stafidele și stingeți focul. Puneți capacul și lăsați fructele la înmuiat peste noapte.

În dimineața zilei următoare, strecurați apa și încălziți-o la foc mic. Beți această apă caldă pe stomacul gol. Așteptați jumătate de oră, apoi consumați și stafidele, sau serviți micul-dejun.

Stafidele pot fi consumate și pe parcursul zilei, nu neapărat dimineața.
Se poate face o cură de 4 zile pe lună cu apă de stafide în fiecare dimineață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *