BCR, anunt dupa decizia Austriei de a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen

Grupul financiar austriac Erste Group, care detine Banca Comerciala Romana, a avut o prima reactie la decizia Austriei de a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

 

Reactia CEO-ului de la Este Group dupa votul privind aderarea Romaniei la Schengen.

„Erste Group este o companie europeana – si, in special, o companie din Europa Centrala.

Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul ca noi credem in Europa, ci este despre faptul ca sustinem Europa si aparam ideea europeana. Acest lucru este valabil mai ales astazi, cand o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei si a peste 2,8 milioane dintre clientii nostri din Romania.

 

Sustinem o Europa puternica si sustinem o Uniune Europeana puternica. Si suntem convinsi ca numai o Uniune Europeana unita poate fi o Uniune Europeana puternica. Insa, o Uniune Europeana unita este una in care toti cetatenii UE au aceleasi drepturi si obligatii. Nu exista state membre de mana a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie sa fie ca toti cetatenii sa beneficieze in mod egal de libertatile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spatiul Schengen.

 

Regretam rezultatul votului de astazi in Consiliu. Romania si Austria au multe lucruri de care sunt strans legate impreuna. Sociale, culturale si, bineinteles, si economice. Austria este unul dintre cei mai importanti investitori din Romania, iar Romania este, la randul ei, o piata de export foarte importanta pentru companiile austriece.

Un drept de veto este cea mai puternica pozitie pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot.

 

Presupunem ca guvernul austriac a cantarit acest pas cu mare atentie si respectam faptul ca trebuie sa ia in considerare si preocuparile de securitate. Unitatea nu inseamna ca toti partenerii trebuie sa fie intotdeauna de aceeasi parere, fara nicio discutie.

 

Cu toate acestea, este clar ca acest pas va avea consecinte foarte palpabile pentru milioane de cetateni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie sa fie gasirea rapida a unei solutii viabile.

La nivelul Erste Group, ne dorim si ne vom aduce contributia la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile sa isi asume responsabilitatea pentru a gasi o solutie.” a scris Willi Cernko, CEO Erste Group pe pagina de Facebook a BCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *