BNR avertizează! Trebuie să știi asta dacă vrei să iei credit anul acesta

Specialiștii de la Banca Națională Română trag un semnal de alarmă pentru toți românii care plănuiesc să ia credit în anul 2023. Aceștia avertizează că oamenii ar trebui să fie foarte atenți la rate și să nu se îndatoreze mai mult decât pot duce.

 

Ce trebuie să știi dacă vrei să iei credit anul acesta

Potrivit specialiștilor de la BNR rata lunară la un credit pentru casă nu ar trebui să depășească jumătate din veniturile lunare ale familiei.

 

Vă reamintim că în România un salariu mediu net pe economie este de aproximativ 4141 de lei, ceea ce înseamnă că rata unui credit al unui român cu un astfel de salariu nu ar trebui să depăşească 2050 de lei.

 

Totuşi, raportat la un credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 25 de ani, rata, în bază de IRCC, ajunge la 2134 de lei, adică mai mult decât jumătate din salariul mediu net pe economie.

De asemenea, în cazul unui credit de nevoi personale de 100.000 de lei luat pe cinci ani, rata depăşeşte jumătate din salariul mediu net pe economie.

 

În prezent un salariu mediu net pe economie este de aproximativ 1900 de lei, ceea ce înseamnă că rata unui român cu un astfel de salariu nu ar trebui să depăşească 950 de lei.

 

Astfel, o persoană din mediul IT, cu un salariu net de 7000 de lei, îşi poate lua un credit ipotecar de 80 de mii de euro pentru că rata pentru un astfel de credit ar fi de circa 3400 de lei.

În cazul în care se urmează indicaţiile BNR, doar românii cu salarii de peste medie îşi pot permite un credit ipotecar, iar cei cu salariu minim pe economie, practic nu-şi pot permite un credit pentru că riscă să nu îl poată plăti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *