Calendar Ortodox 6 aprilie 2023: Ce sărbătoare este joi? Rugăciunea pentru curățirea de patimi și iertarea păcatelor

Calendar ortodox 6 aprilie 2023. Sărbătoare joi în calendarul creștin, atunci când Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului.

Calendar ortodox 6 aprilie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, cel care a apărat cu tărie dreapta credință împotriva ereticilor. Sf Eutihie a fost fost patriarh al cetății Constantinopolului și a trăit viața în slujba Domnului.

Rugăciunea pentru curățirea de patimi și iertarea păcatelor pe care este bine să o rostești joi, 6 aprilie 2023

Calendar ortodox 6 aprilie 2023. Sărbătoare

 

Calendar ortodox 6 aprilie 2023. Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului este sărbătorit în calendarul creștin ortodox în fiecare an la data de 6 aprilie.

 

Sfântul Eutihie, Patriarh al Constantinopolului, s-a născut în provincia Frigia și a fost crescut de părinți binecunoscuți și credincioși. De la o vârstă fragedă, viitorul sfânt a studiat științele.

 

În timpul acestor studii, Eutihie a aflat cu cât este mai măreață ințelepciunea lui Dumnezeu în comparație cu orice știință. După ce a realizat aceasta, el s-a alăturat unei mănăstiri din Amasia pentru a-și trăi viața în slujba Domnului.

În primii ani ca patriarh, Eutihie a convocat Sinodul V Ecumenic, la care au fost anatematizate unele erezii. Însă, deoarece chiar Împăratul Iustinian ar fi fost înșelat, Eutihie a avut mai mari probleme luptându-se cu erezia aftartodochetismului care susținea că Iisus Hristos nu putea să sufere în timpul morții de pe Cruce. Împăratul s-a mâniat pe Eutihie și l-a trimis în exil la o mănăstire a Amasiei în anul 565.

 

Trăind o viață ascetică în exil, sfântul a continuat să slujească Domnului cu sârguință. A vindecat bolnavi și a dezlegat pe mulți. După ce perșii au invadat și ruinat Amasia, sfântul s-a rugat Domnului ca grânele strânse să nu se termine; rugăciunea i-a fost ascultată. De asemenea Eutihie a primit darul profeției, el prezicând succesorii lui Iustinian.

 

După doisprezece ani de exil, în anul 577, Eutihie s-a întors la poziția ce i se cuvenea. La data de 6 aprilie, anul 582, și-a adunat clerul după care a adormit în pace.

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, sărbătorit joi, 9 aprilie 2023 în calendarul ortodox

 

Troparul Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, glasul al 4-lea:

 

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Eutihie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 6-lea.

 

Irmosul:

 

Ca pe uscat umblând Israel în adânc a luat urma şi pe prigonitorul faraon văzându-l înecat, a strigat: Lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

 

Stih: Sfinte Părinte Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îmbogăţindu-te cu virtuţi şi luminându-te cu luminile cele strălucitoare ale darurilor lui Dumnezeu, izbăveşte-mă de patimile ticăloşiei prin rugăciunile tale, ca să te laud, Preaînţelepte Ierarhe Eutihie.

 

Stih: Sfinte Părinte Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

 

Viţă sădită din cer în curţile lui Dumnezeu ai odrăslit, adevărat îndestulată cu roadele faptelor celor bune, împreună şi cu ale minunilor, Sfinte Părinte Eutihie.

 

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

 

Făcând mintea stăpână, ai biruit tirania patimilor, Cuvioase. Pentru aceea, înălţându-te cu aripile nepătimirii, ai ajuns tocmai la locaşurile lui Dumnezeu.

 

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *