Cat timp poti pastra ouale odata fierte?

Dacă ouăle  nu sunt depozitate in conditii bune, pot aparea bacterii, in special din cauza caldurii. Prin urmare, este necesar sa se acorde o atentie adecvata, atat la pregatirea lor, cat si la depozitare. Iata sfaturile noastre.

Procesul de preparare a oualor fierte este foarte simplu, dar nu intotdeauna o facem corect. Exista multe puncte de gatit, care variaza in functie de gusturile individuale, dar cu cat sunt gatite mai mult, cu atat exista mai putin riscul de a suferi orice deteriorare.

 

Pentru a le pregati, veti avea nevoie de o oala cu apa. Lasati-le sa fiarba 10 minute. E suficient timp.

Care este perioada de valabilitate a oualor fierte tari?

Expertii in sanatate publica si in alimentatie considera ca un ou fiert tare trebuie consumat in maximum sapte zile, cu conditia sa fi fost pastrat in conditii adecvate de refrigerare, indiferent daca le-ati lasat in coaja sau nu.

Important, de fapt, este ca acestea raman perfect izolate intr-un recipient etans si in frigider. De mentionat ca, odata fierte, ouale nu trebuie sa ramana mai mult de doua ore la temperatura camerei. Dupa acest timp, trebuie sa fie refrigerate.

Trebuie sa stiti ca termenul de valabilitate al oualor fierte se poate reduce cu 3 pana la 4 zile, ceea ce se intampla atunci cand folosim maioneza pentru a le insoti sau cand le combinam cu alte alimente precum salata.

 

De unde stii daca un ou fiert tare este in stare buna?

Este normal ca dupa ceva timp in frigider sa aveti indoieli cu privire la starea oului fiert tare. Pentru a afla daca se poate consuma, cel mai bine este sa il asezi intr-un vas cu apa rece. In cazul in care ramane in partea de jos a recipientului, nu va fi nicio problema in a-l manca. Daca in cele din urma iese la suprafata, inseamna ca este impropriu pentru consum si trebuie aruncat.

Exista, de asemenea, optiunea de a deschide oul fiert tare pentru a verifica eventualele pete sau mirosuri neobisnuite. Cand albusul de ou arata cenusiu, verde sau violet, evitati sa il mancati. Ouale fierte tind sa emita un miros foarte neplacut atunci cand se strica.

Cum se prepara un ou fiert tare usor de curatat?

Una dintre marile probleme cu ouale fierte este coaja . Uneori se ataseaza excesiv de albusul de ou si asta ne obliga sa indepartam totul prin distrugerea oului.

 

Pentru a le curata mai usor, puneti ouale intr-o cratita cu fundul greu si acoperiti-le cu apa cu mai mult de un centimetru. Odata ce a trecut timpul de gatire, care este de obicei in jur de 10 minute, vor trebui scoase de pe foc, dar trebuie sa le tii in apa fierbinte inca 10 minute. Apoi, puneti-le intr-un vas umplut cu apa rece, lasandu-le sa stea timp de 15 minute.

Rupeti coaja ruland oul pe o suprafata tare sau lovindu-l pe o suprafata plana. Sub apa, curatati ouale, incercand sa nu lasati nici un rest de coaja.

 

Prin urmare, este necesar sa fiti extrem de vigilenti atunci cand depozitati si pregatiti ouale fierte, deoarece acestea se pot strica foarte repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *