Ce e bine să dai de pomană de Buna Vestire

Buna Vestire este o sărbătoare deosebit de importantă pentru creștini și tocmai de aceea este notată cu cruce roșie în calendar. În această zi, fiecare trebuie să împartă ceva pentru sufletul celor adormiți. Iată ce alimente trebuie date de pomană.

 

Ce se dă de pomană de Buna Vestire

În fiecare an, Buna Vestire este sărbătorită de credincioși pe data de 25 martie. Este unul dintre praznicele împărătești, fiind momentul în care Fecioara Maria, fiica lui Ioachim și Ana, află că va sălășlui cu trupul său nașterea Fiului lui Dumnezeu.

 

Credincioșii care respectă tradițiile și rânduielile bisericești dau de pomană alimente în ziua aceasta. Dar ce ar trebui să conțină pachetele?

 

 

Spre deosebire de alte sărbători, sau de alte momente când se oferă pachete cu alimente în amintirea celor adormiți, de Bunavestire acestea trebuie să conțină neapărat produse de post, având în vedere că suntem în Postul Paștelui. Astfel, cei care doresc să dea de pomană trebuie să ia în considerare că nu mai pot da sarmale cu carne, lapte, ouă sau alte produse ce erau obișnuite în pomeni.

Alimente de pomană de Buna Vestire. Ce se pune în coș

 

 

Poți da, în schimb, sarmale de post, gătite cu orez și ciuperci, plăcinte cu mere gătite de post, fără ouă sau lapte și neapărat coșul de pomană trebuie să conțină pește, în ziua aceasta fiind dezlegare.

 

Este neapărat să mănânci pește în ziua aceasta, după cum arată tradiția care spune că cei care consumă pește în această zi vor trece prin an ca peștele prin apă. Tocmai de aceea, este bine să dai și de pomană acest aliment. În rest, coșurile de pomană pot conține orice dorești tu să pui, dar nu trebuie să conțină nici vin și nici untdelemn. Totul trebuie fiert sau gătit la cuptor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *