Ce nu este bine să faci de Sfântul Spiridon, celebrat pe 12 decembrie. Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți

 

Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, cel considerat făcător de minuni, în calendarul creștin ortodox și cel greco-catolic. Ce tradiții și obiceiuri trebuie păstrate, an de an, în ziua de 12 decembrie.

 

Sfântul Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor, făcător de minuni, și un mare vindecător. Din acest motiv, foarte multe lăcașe de cult, biserici, și spitale poartă numele.

Nu mulți sunt cei care știu că la Biserica Sfântul Spiridon Vechi din Capitală, enoriașii spun că s-au înfăptuit minuni din partea sfântului grabnic ajutător.

 

În ziua de 12 decembrie, preoții închină slujbe pentru Sfântul Spiridon, iar moaștele sale sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală.

 

 

În ziua de 12 decembrie, creștinii care-l prăznuiesc pe ocrotitorul cizmarilor nu au voie să consume băuturi alcoolice în exces.

 

De asemenea, în această zi sfântă nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, să aibă parte de prosperitate și belșug.

 

Gospodinele nu au voie să coasă, să speșe sau să facă ordine și curățenie. Deasemenea, bărbații nu au voie să înjuge vitele, deoarece superstițioșii spun că vor fi loviți de boli și pagubă.

 

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Spiridorn, creștinii au dezlegare la ulei. Este important de menționat că ne aflăm, încă, în Postul Crăciunului, perioadă ce se va încheia pe 24 decembrie.

 

Cine a fost Sfântul Spiridon, ocrotitorul Insulei Corfu

Conform calendarului creștin ortodox, Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru, pe vremea când Constantin cel Mare era împărat.

 

Pentru că a rămas văduv de tânăr, păstorul Spiridon a decis să ia calea credinței și s-a călugărit, alegând să îmbrace schima monahală. Ulterior, a fost arestat și exilat în vremea împăratului Maximian.

 

În anul 325, Sfântul Spiridon a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Aici, i-a uimit pe mulți cu simplitatea și răbdarea prin care a explicat credința ortodoxă.

 

A reușit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la Ortodoxie, uimind pe toți cei prezenți la Sinodul de la Niceea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *