Cele mai bune gogoși pufoase
Gogosile se fac in mai toate culturile din lume, de la italieni pana la americani, iar din acest motiv exista o sumedenie de tipuri, de la cele simple, la cele cu gaura in mijloc sau cu diferite umpluturi. Iata una dintre retetele delicioase pe care trebuie sa o incerci:
Ingrediente:
1 kilogram de faina
50 de grame de drojdie
200 de grame de zahar
250 de grame de unt
30 de mililitri de rom
10 galbenusuri
600 de mililitri de lapte
1 lingurita de sare
coaja rasa de la o lamaie
1 litru de ulei
Mod de preparare:
Intr-un castron incapator, amesteca drojdia cu jumatate de lingurita de zahar.
Adauga untul la temperatura camerei, galbenusurile, romul, coaja de lamaie si laptele si amesteca bine.
Toarna faina peste compozitie si amesteca bine cu lingura de lemn pana se formeaza aluatul.
Pe o suprafata curata pe care ai presarat putina faina, framanta aluatul cu mana pentru 7-8 minute, pana devine neted si nelipicios.
Lasa aluatul la crescut intr-un loc cald, pentru 20 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul a crescut, pune-l pe suprafata pe care ai presarat faina si intinde-l cu sucitorul pana obtii o foaie de 2 centimetri grosime.
Foloseste un pahar dat cu faina pentru a decupa forme rotunde.
Lasa gogosile sa creasca pe masa pentru 15 minute, acoperite cu un prosop de bucatarie.
Pune o tigaie incapatoare cu fundul gros pe aragaz, la foc mediu, si lasa la incalzit uleiul. Ai nevoie de aproximativ 4-5 centimetri de ulei, care va trebui completat pe parcurs ce gatesti.
Poti afla daca uleiul este suficient de incins punand un bob de aluat de dimensiunea unei unghii. Daca acesta se ridica la suprafata si se rumeneste, poti adauga si gogosile.
Adauga gogosile cu partea care a stat la aer in jos. Lasa-le la rumenit cate 2-3 minute pe fiecare parte.
Daca uleiul scade, il poti completa si va trebui sa astepti inca un minut pana se incinge.
Scoate gogosile pe o farfurie pe care ai pus un prosop de hartie, care va absorbi excesul de ulei.
Pudreaza gogosile cu zahar pudra si serveste-le calde sau reci. Poftă bună!