Cele mai frecvente 10 simptome ale Lipsei de Calciu – Care sunt cauzele, care este doza zilnică recomandată și ce trebuie să știm

Calciul este un mineral vital pentru organismul nostru, este un fel de material de construcție pentru oase și dinți puternici. Joacă un rol și în contracția și dilatarea vaselor de sânge, în transmiterea nervoasă, în semnalizarea intracelulară și în secreția hormonală. Este esențial și pentru funcționarea corectă a mușchilor, inclusiv a inimii.

 

Corect este să spunem „deficit” și nu „lipsă” de calciu atunci când ne referim la un nivel scăzut de acest mineral. De ce? Pentru că este imposibil să ne lipsească total calciul din sânge. Pe de altă parte, este foarte posibil și destul de des întâlnit să avem mai puțin decât ar trebui.

 

Nivel scăzut de calciu – Cauze

De regulă, nivelul de calciu din sânge scade din cauze care nu țin de alimentație, rareori din cauza unei carențe de calciu. Printre cauzele mai frecvente subliniem factorii genetici, modificările hormonale (mai ales la femei), unele medicamente care diminuează absorbția calciului.

 

Care sunt simptomele deficitului de calciu?

 

Oboseală

 

 

Atât fibrele musculare cât și nervii au nevoie de calciu, iar epuizarea acestuia din celule duce la oboseală, slăbiciune, epuizare.

 

Piele uscată, unghii casante, slabe

 

Un alt simptom al hipocalcemiei este pielea uscată. Acest mineral are și un rol mai puțin cunoscut, acela de a susține sănătatea pielii: scade pH-ul pielii și protejează bariera cutanată, împiedicând astfel pierderea excesivă de apă din piele.

 

 

Crampe, spasme musculare

 

Spasmele și crampele musculare sunt caracteristice deficitului de calciu: el este cel care ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze iar când le lipsește, nu-și mai pot menține tonusul normal. Astfel, apar durerile, spasmele, crampele și slăbiciunea musculară.

 

Amorțeală, furnicături

 

Furnicăturile și amorțeala de la nivelul mâinilor și picioarelor sunt și ele simptome-cheie al hipocalcemiei.

 

Absolut fiecare celulă nervoasă din corpul nostru are nevoie de calciu și când scade prea mult, celulele nervoase se luptă să ne transmită semnale.

 

Osteoporoză, osteopenie

 

Osteoporoza este o tulburare de deficiență de calciu, iar osteopenia este forma ei mai ușoară. Pentru a compensa un nivel scăzut de calciu din sânge, organismul eliberează mai mult calciu.

 

Ritm cardiac anormal

 

Hipocalcemia are ca simptom tipic bătăile neregulate ale inimii, care pot pune viața în pericol dacă sunt severe. Deficitul de calciu perturbă inima: dacă celulele nu primesc o cantitate suficientă de calciu, nu mai funcționează așa cum trebuie și ritmul cardiac devine anormal.

 

Convulsii

 

Pentru a elibera neurotransmițători, celulele cerebrale au nevoie de niveluri optime de calciu și pentru a se contracta, mușchii au nevoie și ei de același lucru. Hipocalcemia are potențialul de a supraexcita creierul, lucru care duce la crize convulsive.

 

Confuzie, pierderea memoriei

 

Printre semnele hipocalcemiei găsim și pierderea memoriei, dezorientarea și confuzia. Am stabilit deja că atât celulele nervoase cât și cele cerebrale depind de calciu (intră în celulele nervoase și stimulează eliberarea de neurotransmițători) iar deficitul poate afecta semnificativ funcția cognitivă.

Boli gingivale, carii dentare

 

Calciul are și rolul de a menține dinții puternici, iar alimentele, băuturile și bacteriile din gură pot degrada mineralele din dinți. Nivelurile optime de calciu pot preveni această pierdere. Mai mult, potrivit unor studii, deficitul de calciu duce și la boli gingivale.

Care este doza zilnică necesare de calciu – Este stabilit în funcție de vârstă și sex

 

Pentru femei:

 

Între 19-50 de ani – 1.000 mg pe zi

De la 51 de ani – 1.200 mg pe zi

Pentru bărbați:

 

Între 19-70 de ani – 1.000 mg pe

De la 71 de ani – 1.200 mg pe zi

De asemenea, există și o doză zilnică maximă tolerabilă: de la 19-50 ani pentru ambele sexe: 2500 mg, respectiv 2.000 mg de la vârsta de 51.

 

Un nivel prea crescut de calciu în organism poate duce la probleme musculare, cardiace, cerebrale și la probleme la nivelul rinichilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *