Cercetătorii au demonstrat de ce este bine să ne expunem pielea la soare!

Asadar, ca tot se apropie sezonul estival, putem sa facem o mica trecere in revista a beneficiilor pe care le are expunerea organismului la soare.

Meritele expunerii la soare pentru o sanatate optima au fost reiterate de ultimul si cel mai complet studiu care a realizat adevarata legatura dintre vitamina D si decesul precoce. In urma efectuarii unui studiu, ce s-a derulat pe o perioada de 20 de ani, cercetatorii suedezi au constatat ca evitarea expunerii la soare sau protejarea repetata la fiecare expunere la soare, cu o crema protectoare, poate dubla riscul de deces prematur.

 

Acest studiu a fost realizat pe aproximativ 30.000 de femei, pe parcursul a doua decenii, urmarindu-le comportamentul lor fata de expunerea la soare, totul realizandu-se pentru a face conexiuni intre acest fapt si decesul prematur cauzat de cancer. In acest timp, femeile au completat, la un interval de timp regulat, chestionare cu privire la timpul petrecut la plaja, orele petrecute la saloanele de bronzat, totul fara a folosi protectie solara.

La sfarsitul perioadei in care s-a realizat studiul, un total de 2545 de femei au murit, iar multe dintre aceste femei au recunoscut anterior in chestionare, ca s-au expus foarte putin la razele soarelui. Pe de alta parte, femeile care au petrecut mult timp la plaja, sub razele soarelui, au permis pielii lor sa absoarba vitamina D prin intermediul razelor ultraviolete, aceste femei avand o rata a decesului timpuriu mult mai mica. In general, femeile care nu s-au expus la soare au avut un grad de risc dublu fata de cele care s-au expus la razele solare.

Rezultatele acestui studiu ne-au aratat in mod clar faptul ca mortalitatea a fost de doua ori mai mare la femeile care nu s-au expus la razele solare, fata de cele care au petrecut mai mult timp la plaja” a explicat dr. Pelle Lindqvist , autorul principal al respectivului studiu. Asadar, in tarile cu intensitate solara scazuta, rata de mortalitate timpurie este mai mare fata de tarile cu o clima tropicala.

Melanoamele pielii sunt foarte putin cauzate de expunerea la soare, releva studiul!

Cu toate ca expunerea in exces la razele

solare a fost catalogata ca principala cauza a aparitiei cancerului de piele, studiul anterior prezentat a demonstrat contrariul. Mai putine femei care s-au expus la soare au dezvoltat melanoame ale pielii, avand o reducere cu 10% a riscului de deces din cauza cancerului de piele, in comparatie cu femeile care nu s-au expus.

Acest studiu contrazice practic recomandarile medicilor din intreaga lume cu privire la evitarea expunerii la razele soarelui, pentru a nu dezvolta cancer de piele. Astfel, evitarea expunerii la soare creste de fapt sansele dezvoltarii cancerului de piele, neluand in calcul si celelalte riscuri pe care le are deficitul colectarii de vitamina D in organism.

Asa cum autorii studiului comenteaza „Oragnismul uman are nevoie de razele soarelui pentru a produce vitamina D, atat de esentiala pentru noi, pentru a-i da forta necesara in lupta cu diversele forme ale cancerului”. Profesorul Dorothy Bennett de la Universitatea St George din Londra conchide „Cei care, in mod normal, evita expunerea la soare si/sau acopera cea mai mare parte a pielii lor, sunt sfatuiti sa ia suplimente de vitamina D”.

Pe langa riscul referitor la bolile de piele pe care il are neexpunerea la soare, o serie de deficiente sunt asociate cu lipsa in organism a vitaminei D cum ar fi : retard in crestere la copii, rahitism, osteoporoza si multe alte boli cardiovasculare, autoimune, infectioase.

Un articol de Cristian Iacov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *