Cimișirul – Un singur leac pentru noduli, chisturi, cancer, artrite, reumatism, gută sau parazitoze intestinale!
Noduli la sân, chisturi ovariene, cancer de ficat, de stomac, de piele, de vezică urinară sau de colon, artrite reumatoide, reumatism cronic…..Iată doar câteva dintre afecțiunile care își găsesc inamic într-o singură plantă: Cimișirul.
Acesta este un arbust ornamental mic, rotund, cu frunze mereu verzi, cunoscut și cu alte denumiri (merișor turcesc, simisir, bănuleț, cletaica), folosit în scop decorativ în special pentru gard viu.
În scopuri medicinale, fitoterapeuții recomandă doar folosirea mlădițelor tinere ale acestui arbust, care conțin importante substanțe active – tanini, vitamina C, rășini.
Recomandarea de a utiliza mlădiţele tinere este importantă, deoarece restul plantei este otrăvitor. Ingurgitarea altor părţi ale acestei plante poate determina congestie pulmonară şi paralizia centrilor respiratori.
De altfel, această plantă secretă și buxenina G2 – un alcaloid care inhibă dezvoltarea culturilor de celule canceroase, menționând rezultate pozitive în cancerul de ficat, de stomac, de piele, de vezică urinară sau cel de colon. Ajută și la întărirea sistemului imunitar.
Pe lângă acestea, un decoct de cimișir este folosit și pentru a trata afecțiunile hepato-biliare, tulburările de coagulare sau chiar leucemia.
În plus, în medicina populară, cimișirul este folosit și pentru bolile de piele, plăgi, icter, dar și reumatism, gută sau parazitoze intestinale.
Pentru a obține o infuzie din cimișir, mărunțiți mai multe ramuri tinere, opăriți o lingură cu aceste vegetale într-o cană cu apă clocotită și lăsați la infuzat un minut. După ce strecurați, îndulciți cu miere după gust. Cantitatea recomandată este de 2-3 căni pe zi.
Este recomandată în perioadele reci, când imunitatea este scăzută, combate virușii și bacteriile din atmosfera și din hrană, vitaminizează și întărește organismul, combate stările nervoase, și are efecte de calmant al nivelul sistemului nervos, combate crizele de isterie, instalează o stare de bine și de liniște.
Ciroza sau cancerul hepatic se vindecă mai repede dacă urmați un tratament pe bază de ceai sau decoct de cimișir. Acestea se prepară din vârfuri de crengute tinere de cimisir si apoi uscate.
Se infuzează cu o cană cu apă fiartă, vreme de 5 minute. Pentru vindecarea sau tratarea afecțiunilor hepatice este suficient să se bea doar 2 ceșcuțe pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura de cimișir – 300 g de vârfuri crude de cimișir, tăiate mărunt, la 2 l de alcool alimentar de 40 grade, se pun la macerat o săptămână. Se filtrează și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare, într-un loc răcoros și uscat. Se ia câte o linguriță înaintea meselor principale.
Cimișirul stopează căderea părului – o mână de frunze se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, după care se lasă în repaus 3 ore. Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, etanș închisă. Se fricționează scalpul cu câteva picături din acest preparat diluat în apă de parfum în fiecare zi.