Cum să folosim ROZMARINUL pentru a ne stabiliza tensiunea arterială, pentru a ameliora astmul şi tusea convulsivă, pentru energie şi memorie!
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) a fost folosit din Antichitate ca plantă condimentară şi medicinală. Principalele substanţe active prezente în frunzele plantei sunt uleiurile eterice, care conţin în special cineol, borneol şi camfor, precum şi tananți.
În plus, în rozmarin se regăsesc cantităţi mari de vitamina A, C, B6, dar şi acid folic, calciu, fier, mangan şi magneziu.
Cu această plantă putem obţine câteva preparate speciale, pe care le putem face cu uşurinţă acasă:
Vinul de rozmarin
Vinul de rozmarin activează circulaţia sângelui (util în mâini şi picioare reci), înviorează şi conferă un plus de energie, având, totodată, o acţiune uşor afrodiziacă.
Reţetă
Se aleg câteva crenguţe de rozmarin cât mai proaspete, care se introduc într-un borcan de sticlă de 750 ml. Se toarnă deasupra 0,7 litri vin alb, umplând borcanul până la gură.
Recipientul se închide ermetic şi se aşează apoi pe un pervaz, în bătaia soarelui, timp de 7-14 zile, agitându-se periodic. La final, vinul de rozmarin se strecoară, presând bine plantele printr-un tifon curat. Pus în frigider, rezistă câteva săptămâni.
Administrare
Se bea la nevoie, sau, dacă se doreşte, se poate face o cură. Se iau 2-3 paharele de vin, zilnic, timp de 2-3 săptămâni.
Pulberea de rozmarin
Pulberea de rozmarin este utilă împotriva hipotensiunii şi pentru stabilizarea tensiunii arteriale. Este recomandata in diabet si pentru diminuarea, normalizarea valorilor crescute ale colesterolului din sange.
Pulberea indulcita cu putina miere amelioreaza astmul si tusea convulsiva. Este recomandata in stari depresive, de iritabilitate, in starile de oboseala cronica accentuata, in starile de slabiciune si/sau convalescenta secundare unor boli grave, complicate sau de durata.
Reţetă
Frunzele de rozmarin uscate se macină fin, într-o râşniță de cafea. Se păstrează în vase închise ermetic, pentru a nu-şi pierde aroma.
Administrare
Se ia câte 1 linguriţă de pulbere de rozmarin, înainte de masă, în 3 reprize: dimineaţa, la prânz şi seara. Pulberea va fi menţinută sublingual timp de 10-15 minute, înainte de a fi înghiţită cu apă. O cură ţine minimum 14 zile.
Tinctura de rozmarin
Tinctura de rozmarin amelioreaza insomnia, ameteala, durerile de cap si migrenele, dar si palpitatiile, si poate fi utilizata ca adjuvant in bolile de inima, mai ales in tulburarile de ritm cardiac survenite pe fondul unei emotii excesive. Se administreaza cate 50 de picaturi, diluate într-un pahar de apă, pe stomacul gol, de cel mult 4 ori pe zi, timp de 10 zile in fiecare luna, 3 luni consecutiv.
Are efecte foarte bune contra asteniei şi a stării de slăbiciune. Se ia câte 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol, timp de 1-3 săptămâni.
Este recomandată şi pentru întărirea memoriei. Se ia, dimineaţa şi seara, 1 linguriţă diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol, în cură de 4 luni.
Reţetă
Se prepară o tinctură din 10-15 linguri de pulbere de rozmarin, 1 pahar de alcool rafinat şi 1 pahar de apă. Componentele se amestecă bine şi se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se strecoară. Preparatul obţinut se pune în sticluţe bine închise, care se ţin la loc întunecos.
In plus, tinctura de rozmarin are un efect cicatrizant, antiseptic si antimicrobian. Aceasta activeaza pe piele ca un pansament natural, fiind eficienta in cazul dermatozelor, plagilor deschise, intepaturilor de insecte si in cazul ranilor purulente.