RUGĂCIUNI

Duminică sunt Floriile: Ce se mănâncă în această zi sfântă?

Duminică sunt Floriile. La data de 9 aprilie se sărbătoresc Floriile, iar în această zi sfântă este important să consumăm anumite alimente pentru a ne aduce noroc pe parcursul anului.

De Florii se sărbătorește intrarea lui Iisus în Ierusalim, zi în care se sărbătoresc toate persoanele ce poartă numele unei plante.

 

Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Învierea Domnului, ce are loc anul acesta la data de 16 aprilie.

În această perioadă se ține postul Paștelui, iar cu ocazia zilei de Florii, credincioșii au dezlegare la pește în data de 9 aprilie, acesta fiind alimentul ce nu trebuie să lipsească de pe mesele oamenilor.

 

Peștele este un aliment important ce trebuie consumat în această zi deoarece se crede că Mântuitorul Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește, motiv pentru care cei ce îl vor consuma vor avea noroc tot anul și vor fi feriți de boli, având și puteri tămăduitoare. Se spune că persoanele aleg să nu aibă pe masă pește se vor umple de pistrui.

 

În duminica de Florii nu trebuie să consumăm sub nicio formă urzici, deoarece se spune că are loc „nuntirea” lor, mai exact înflorirea acestora, astfel acestea ajung să nu mai fie bune de consumat.

 

Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o spună de Florii

 

Creștinii sărbătoresc în duminica de dinaintea Paștelui Floriile, o sărbătoare în care este bine ca oamenii să spună următoarea rugăciune pentru noroc și bunăstare, fiind rugăciunea de binecuvântare a salciei. Salcia este planta nelipsită din casele oamenilor în duminica de Florii, acestea se duc la biserică pentru a fi sfințită, după care se așează lângă icoanele din gospodării. Se crede că acestea au putere tămăduitoare.

 

“Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

 

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

 

Amin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *