Indicațiile terapeutice ale socului și preparate din soc. Socata, ceaiul, balsamul de soc

Utilizări terapeutice

* Din florile socului se prepară un ceai, din care se beau 3-4 căni pe zi, la gripă sau răceală, dar şi la infecţiile urinare. În acest scop, se infu­zează, timp de 15 mi­nute, 1-2 linguriţe de flori, uscate în 200 ml apă clocotită.
* Pentru combaterea consti­pa­ţiei se bea seara, înainte de cul­care, o cană de ceai (200 ml), pre­gătit cu 1 linguriţă de flori us­cate şi mărunţite. Are efect laxativ, diuretic şi su­dorific.
* O infuzie mai puţin concen­trată, obţinută din 40 g flori, lăsate 15-20 de minu­te într-un litru de apă în clocot, se aplică extern, sub formă de cataplasme contra ar­su­rilor, abceselor, furunculelor şi erizipe­lului.

Beneficiile ceaiului de soc

Ceaiul de soc este recomandat in cazul racelii, fiind un bun antiinflamator, antioxidant si ajutor pentru sistemul imunitar. Socul poate calma tusea si iritatia cailor respiratorii in raceala, gripa si bronsita. Mai mult, poate trata infectiile bacteriene care afecteaza sinusurile.

Actiunile diuretice si laxative ajuta in detoxifierea organismului, sustin functiile normale ale sistemului digestiv si ale rinichilor. Ceaiul de soc regleaza tranzitul intestinal si elimina bacteriile daunatoare, datorita efectului sau antiseptic. Este recomandat in preventia infectiilor urinare și

recomandat in preventia infectiilor urinare si dupa incheierea tratamentului acestora, dar si ca adjuvant pentru tratamentele afectiunilor ficatului sau intestinelor.

Ceaiul de soc este util si in cazul dietelor, favorizand eliminarea apei in exces. Lupta cu toxinele, stabilizeaza metabolismul si favorizeaza transpiratia. Vei scapa si de efectul de coaja de portocala.

Printre beneficiile ceaiului de soc se numara:

• Trateaza raceala si gripa – Ceaiul de soc este folosit cu succes impotriva racelilor, gripelor sau a bronsitelor, in cazul in care acesta se consuma chiar la debutul simptomelor. Florile de soc nu se vor fierbe in apa (pot deveni toxice), ci se va adauga apa clocotita peste o lingurita de flori dupa care se va lasa la infuzat aproximativ 10 minute.

• Reduce febra – Ceaiul de soc stimuleaza glandele si provoaca transpiratie abundenta – ajutand la scaderea temperaturii.

• Trateaza sinuzitele – Ceaiul de soc stimuleaza circulatia, creste imunitatea mucoaselor nazale si are efect antiinflamator. La 2 litri de apa fierbinte se pun doua linguri de planta uscata de soc. Se fac 15 minute de inhalatii in fiecare seara, timp de o luna.

Trateaza probleme ale cailor respiratorii superioare – In afectiunile cailor respiratorii, florile de soc sunt eficiente in gripa, guturai, raceala, raguseala, tuse, crize severe de astm bronsic, bronsita, tuberculoza, febre eruptive (rujeola, scarlatina), favorizand eruptia, combate infectiile la nivelul plamanilor si ale cailor respiratorii superioare. Ceaiul din flori este eficace in crize de dispnee si tuse, insotite de cianozari, care trezesc bolnavul din somn, inainte de miezul noptii, cu transpiratie abundenta la trezire, agitatie, anxietate si extremitati reci si cianozate.

Trateaza afectiunile reumatice si artrita – Ceaiul de soc este un bun antireumatic, fiind indicat in reumatism, dar si in guta. Prin diureza pe care o produce, ajuta la eliminarea diverselor substante toxice din organism si ajuta la calmarea durerii.

• Trateaza afectiunile tractului urinar – Ceaiul de soc este un foarte bun diuretic, de aceea se foloseste in bolile de rinichi si de vezica urinara. Ceaiul de soc stimuleaza functia rinichilor si creste eliminarea produsilor de metabolism si a produsilor toxici care sunt evacuati pe cale renala, fiind un bun depurativ.

Combate virusii si stimuleaza sistemul imunitar – ceaiul de soc are excelente calitati detoxifiante , fiind ideal pentru intarirea imunitatii organismului.

• Combate tumorile maligne si cancerul.

• Ajuta la scaderea in greutate si lupta impotriva obezitatii.

• Elimina substantele nocive din organism, ceaiul de soc putand fi folosit cu succes in curele de detoxifiere.

Socată

Ingrediente:

8-10 flori proas­pete sau uscate de soc, 4-5 lămâi, 1 kg zahăr, 10 g drojdie, 10 l apă.

Mod de preparare:

1. Tăiaţi lămâile în felii şi puneţi-le împreună cu florile, zahărul şi drojdia într-un borcan mare, turnând deasupra întreaga cantitate de apă.
2. Lăsaţi totul la fermentat timp de 48 de ore. De două ori pe zi, amestecaţi conţinutul borcanului cu ajutorul unei linguri de lemn cu coadă lungă. Apoi scurgeţi lichidul în sticle şi aveţi grijă să le astupaţi bine. Sticlele se depozitează cu gura în jos, la răcoare, într-un loc ferit de lumină.
Utilizare: Socata este o băutură deosebit de plă­cută, răcoritoare şi spumantă. Totodată, ea rea­lizează un aport vitaminic deloc neglijabil (conţine o doză însemnată de vitamina C, alături de A şi de vitamine

Balsam de soc

Ingrediente:

3 flori proas­pete de soc, 100 g ulei de cocos, 10 pi­cături de ulei de cătină, 20 pică­turi de ulei eteric de lavandă.

Mod de preparare:

1. Încălziţi uleiul de cocos în bain-marie, la o temperatură nu prea ridicată. Puneţi florile de soc în el.
2. Menţineţi temperatura constantă şi lăsaţi flo­rile în ulei pentru aproximativ 30 de minute, timp în care ele îşi vor ceda treptat principiile active.
3. Strecuraţi uleiul. Adăugaţi-le pe cele de că­ti­nă şi lavandă, amestecând mereu. La sfârşit, pu­neţi bal­samul în borcănele mici şi lăsaţi-l să se ră­cească.
Utilizare: Balsamul de soc intră foarte repede în piele. El calmează pielea înfierbântată după statul prelungit la plajă sau după o insolaţie.
din complexul B).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *