Izvorul Tămăduirii 2023: Pe ce dată se sărbătorește și când putem merge la Biserică pentru a lua agheasmă?

Când pică Izvorul Tămăduirii 2023 și ce semnificație are această sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox?

Izvorul Tămădurii 2023 sau Vinerea Izvorului

 

Tămăduirii, sărbătoare care amintește de una dintre minunile Maicii Domnului, pică în Săptămâna Luminată, în prima vineri după Paște. Ce semnificație are Izvorul Tămăduirii și ce e bine să faci cu agheasma mică, sfințită în această zi?

 

Când pică Izvorul Tămăduirii 2023

 

Izvorul Tămăduirii 2023 pică anul acesta pe data de 21 aprilie, în prima vineri după Paști. În calendarul ortodox, praznicul Izvorului Tămăduirii nu are o dată fixă, ci depinde de data la care este sărbătorită Învierea Domnului. Săptămâna Luminată urmează imediat Duminicii Paștelui, iar prima vineri este dedicată acestei sărbători care amintește de una dintre minunile Maicii Domnului.

 

Izvorul Tămăduirii 2023. Semnificație

 

Izvorul Tămădurii face referire la o vindecare minunată a unui orb ce și-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidită pe locul unde se găsea acel izvor din porunca împăratului a primit numele de „Izvorul Tămăduirii” și multe minuni au continuat să se petreacă acolo de-a lungul timpului.

 

În biserici și mănăstiri, după Sfânta Liturghie, în această zi se săvârșește sfințirea mică a apei la fântâni și izvoare, iar în unele părți preoții fac și botezarea generală a caselor credincioșilor, cu agheasma mică.

 

Tradiția izvorului tămăduitor începe cu o minune care s-a petrecut cu un soldat numit Leon Marcellus, viitorul împărat Leon I (457-474). Pe când Leon era pe drumul spre Constantinopol, se întâlnește în apropiere de Poarta de Aur a orașului cu un orb care îi cere de băut, fiindu-i sete.

 

Leon s-a dus să caute apă, dar nu a găsit. Atunci s-a auzit un glas de femeie care i-a spus că avea să găsească apă în apropiere. Privind în jur, el nu a văzut pe nimeni, și nu a găsit nici apa. Glasul i-a cerut din nou să caute apă în adâncul pădurii și să-i aducă orbului în pumni din apa tulbure pe care avea s-o găsească, apoi să ungă ochii acestuia cu pământul care îi rămânea în mâini.

Glasul i-a mai vestit că acela era locul pe care-l alesese pentru a-l încununa într-o bună zi ca împărat. Leon a urmat porunca acelui glas, iar orbul și-a recăpătat imediat vederea, iar Leon a înțeles că cea care îi vorbise era Născătoarea de Dumnezeu. După urcarea sa pe tron, a înălțat pe acel loc o mare biserică, iar apa acelui izvor s-a dovedit și mai departe tămăduitoare, săvârșind multe vindecări minunate. De aceea a fost numit „Izvorul Tămăduirii”.

 

În Vinerea din Săptămâna Luminată, atunci când se sărbătorește Izvorul Tămădurii, creștinii ortodocși vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică. Cuvântul „agheasmă” (provine din grecescul „aghios”) înseamnă sfințire și denumește atât apă sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei.

 

După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”.

 

Potrivit credinței populare, agheasma ajută credincioșii care o consumă să aibă o bună sănătate trupească și sufletească. De asemenea, cu apa sfințită la Izvorul Tămăduirii se întărește credința, se sfințește tot ce ține de casele oamenilor și se alungă diavolii, teama, frica de moarte, visele rele și orice primejdie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *