Rețeta perfectă pentru Găluște – pufoase și gustoase, precum le făcea mama acasă!

Supa cu găluște a mamei întotdeauna mi-a plăcut. Avea gust delicios și găluște tare, tare pufoase. Este sănătoasă și hrănitoare și nu necesită mult timp pentru preparare.

 

Reţeta pentru găluşte pufoase și gustoase:

Ingrediente:

– 500 g carne de pasăre,

– o rădăcină de păstârnac,

– o rădăcina mică de ţelină,

– un morcov,

– o ceapă,

– foi de dafin,

– o legătură de pătrunjel,

– sare şi piper, dupa gust.

 

Pentru a prepara găluştele, avem nevoie de:

– 2 ouă, adică 140 grame (cântărite întregi, cu coajă),

– 140 grame griș (nu foarte fin),

– o lingură ulei,

– un praf de sare.

Mod de preparare:

– se fierbe carnea de pasăre timp de aproape 10 minute, până când se ridică spuma în oală;

– se adună spuma şi se adaugă legumele curăţate şi tocate în bucăţi mari, foile de dafin şi codiţele de pătrunjel;

– se asezonează cu sare şi piper, şi se fierbe până când legumele şi carnea sunt gătite bine;

 

– între timp, se freacă ouăle cu ulei şi cu sare, apoi se adaugă grișul în ploaie, până când obțineți consistența unei smântâni groase;

– cu o lingură încălzită, se ia din compoziţie și se adaugă găluştele în supă;

– se acoperă oala şi se mai lasă la fiert pentru încă aproximativ 10 minute, la foc mic;

– se opreşte focul și se adaugă pătrunjelul tocat.

Aşadar, iată şi secretul unor găluşte pufoase, bine crescute.

Cântărim ouăle cu coajă cu tot şi măsuram exact tot atâta griş.

Le poți face dintr-un ou sau două, la care adaugi nişte sare şi, atenție: o lingură, poate chiar două, de ulei de floarea-soarelui.

Le bați pe toate bine şi abia apoi începi să încorporezi grişul, în ploaie, amestecând cu o furculiță.

 

După ce s-a încorporat grişul, compoziția se lasă 10 minute „la odihnit”. Aceasta este inițal moale, fluidă, dar după scurgerea celor 10 minute se îngroaşă. Grişul absoarbe umiditatea din ou şi se umflă.

Ia o lingură, înmoaie-o în supa care clocoteşte, apoi ia cu latul, cât jumătate de lingură, o “felie” din pasta de griş.

 

Atât şi nu mai mult, pentru că altfel grişul nu va avea loc să crească şi să se umfle (dacă faci găluştele prea mari, vei obține un strat pufos pe la suprafață, dar un miez dur, ca un nucleu, de griş nefiert).

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *