Spondiloza cervicală poate fi motivul furnicăturilor și amețelilor – Simptome, remedii

Despre Relații

Spondiloza cervicală poate fi motivul furnicăturilor și amețelilor – Simptome, remedii

 

 

Spondiloza cervicală sau osteoartrita cervicală este o afecțiune foarte des întâlnită, incidența acesteia fiind crescută la persoanele în vârstă și la cele care petrec mult timp stând pe scaun.

 

Spondiloza cervicală se caracterizează printr-o degenerescență a coloanei vertebrale, astfel încât apar modificări la nivelul articulațiilor dintre vertebre (discuri vertebrale), la nivelul formei vertebrelor, astfel încât, prin evoluție, se pot forma ciocuri la nivelul coloanei gâtului (osteofite) și de asemenea spațiile de ieșire a nervilor paravertebrali se pot îngusta, la fel și canalul medular.

 

Este important de știut că coloana nu poartă doar rol de a susține trunchiul și capul, ci reprezintă și o “armură”de protecție pentru sistemul nervos periferic, pentru “măduva spinării”. De la nivelul măduvei se desprind pe o parte și pe alta nervii paravertebrali, câte o pereche pentru aproape fiecare vertebră.

Nervii paravertebrali de la nivelul gâtului pot fi afectați de spondiloza cervicală prin iritare sau compresiune, atunci când se îngustează orificiul osos prin care aceștia străbat coloana vertebrală. Nervii paravertebrali de la nivelul gâtului sunt destinați capului, gâtului, umerilor, brațelor, degetelor, spatelui și într-o oarecare măsură organelor din cavitatea toracică. Din aceasta cauză veți vedea că simptomele spondilozei cervicale nu se restrâng doar la nivelul gâtului, ci merg la distanță pe brațe.

 

De asemenea mai trebuie să știți că doar prin coloana cervicală urcă două vase arteriale ce pătrund în craniu pe la nivelul cefei și vascularizează zona posterioară a capului, unde se află diverși centrii nervoși. Așa se explică de ce persoanele cu spondiloză cervicală sau alte afecțiuni ale coloanei de la nivelul gâtului pot prezenta amețeli, tulburări de vedere, dureri la nivelul ochilor, migrene sau dureri de cap ori chiar apariția unor sunete în urechi.

De cele mai multe ori spondiloza cervicală este favorizată de înaintarea în vârstă, afectând în special persoanele sedentare sau care au o postură inadecvată. O persoană care obișnuiește să facă mișcare corectă sau chiar terapie prin mișcare va putea preveni sau cel puțin întârzia spondiloza cervicală.

 

Alte cauze ale spondilozei cervicale:

 

Leziuni la nivelul coloanei cervicale sau accidente;

Obezitatea;

Osteoporoza;

Intervenții chirurgicale la nivelul coloanei cervicale;

Predispoziția genetică – la persoane care au în familie aceasta boală;

Artrita severă.

Simptome, manifestări

Antiinflamatoare;

Acetaminofen;

Injecții cu steroizi.

Tratamentul chirurgical al spondilozei cervicale este recomandat când se dorește înlăturarea unui osteofit sau mărirea canalelor nervilor paravertebrali sau a spațiului destinat măduvei. Intervenția chirurgicală poate fi indicată și pentru îndepărtarea unui disc herniat, în cazul unei hernii de disc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *