Supă de ROȘII pentru INIMĂ și OASE – rețeta doctorului Doru Laza

Deși se numește supă „de roșii”, nu conține roșii. Doctorul Doru Laza folosește la această rețetă suc de roșii, rădăcinoase și puțin orez.

Rezultatul este o supă ușoară dar foarte bogată în vitamine, minerale și antioxidanți: vitaminele A, C, K, B1, B3, B5, B6, B7, B9, fier, potasiu, magneziu, zinc și fosfor.

Sucul de roșii poate să fie crud sau fiert. Studiile au arătat că tomatele nu-și pierd conținutul nutrițional în urma preparării termice. Dimpotrivă, conținutul de licopen crește după ce roșiile sunt fierte.

Licopenul este unul din cei mai puternici antioxidanți. Cercetătorii au descoperit că acesta previne instalarea osteoporozei la femeile aflate în perioada de menopauză.

Pe lângă licopen, roșiile conțin mulți alți antioxidanți puternici: flavononi (naringenină, calconaringenină), flavonoli (rutină, kaempferol, quercetină), carotenoizi (luteină, zeaxantină, beta-caroten) și glicozide.

Consumul de tomate a fost asociat cu sănătatea inimii. Roșiile proaspete și preparatele din roșii ajută la scăderea colesterolului LDL și total, precum și a trigliceridelor. Datorită proprietăților antiagregare, roșiile scad riscul de ateroscleroză.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston a arătat că aportul crescut de licopen reduce cu 30% incidența bolilor cardiovasculare și coronariene.

Roșiile au de asemenea efecte tonice asupra sistemului imunitar și părului. Susțin sănătatea sistemului digestiv, a pielii și a ochilor.

Supă de roșii – rețetă
Ingrediente:
• 250 ml de suc de roșii,
• 3 linguri de orez,
• 1 ceapă,
• 1 morcov mic,
• ¼ țelină,
• 1 legătură de pătrunjel,
• 1 linguriță de ulei de măsline,
• 1 linguriță de sare,
• 750 ml de apă.

Preparare:
1. Curățați rădăcinoasele și dați-le pe răzătoare.
2. Puneți-le într-o cratiță, împreună cu ceapa și 250 ml de apă.

3. Lăsați-le să se călească la foc mic aproximativ 5 minute.
4. Adăugați apoi sucul de roșii și orezul și 500 ml de apă.

5. Lăsați supa să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute.
6. Luați apoi vasul de pe foc și adăugați pătrunjelul tocat mărunt.
7. După ce s-a răcorit, se adaugă uleiul de măsline.

Dacă vă plac supele cremă, puteți pasa legumele. Supa aceasta este bună și caldă și rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *